x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chimicale şi cancer

Chimicale şi cancer

de Magda Marincovici    |    04 Apr 2008   •   00:00
Chimicale şi cancer
Sursa foto: Christian Wheatley/

Pentru a reduce numărul cazurilor de cancer mamar, este obligatoriu să reducem durata de expunere la produsele chimice. În acest sens, cercetătorii europeni au lansat un apel la începutul lunii cu Parlamentul european.

Pentru a reduce numărul cazurilor de cancer mamar, este obligatoriu să reducem durata de expunere la produsele chimice. În acest sens, cercetătorii europeni au lansat un apel la începutul lunii cu Parlamentul european.

Apelul are la bază un raport al profesorului Andreas Kortenkamp, şeful serviciului de toxicologie al Universităţii din Londra. Documentul arată că numărul cazurilor noi de cancer al sânului creşte mai mult în ţările occidentale şi în Europa, aproape o femeie din 10 este diagnosticată cu această boală. În opinia specialiştilor, factorii de mediu sunt dintre cei mai implicaţi în declanşarea acestei forme de cancer, urmaţi îndeaproape de factorul genetic, care are o contribuţie eva­luată la aproximativ 27% dintre cazuri. Estrogenii joacă un rol determinant în ţinerea sub control a acestor factori, fenomen dovedit prin scăderea incidenţei bolii în cazul persoanelor la me­no­pa­uză care urmează tratament hormonal substitutiv.

Suntem avertizaţi asupra produselor chimice cu acţiune similară hormonilor aflate în compoziţia unor alimente, produse de igienă sau în mediul înconjurător.

 

PESTICIDE. Printre aceste substanţe figu­rează unele pesticide, agenţi filtranţi anti-UV din cremele solare... Majoritatea acţionează ca estradio­lul, hormon sexual feminin. Hormon steroid (derivat din steroli, alcooli policiclici complecşi) secretat, în principal, la femeie de către ovar şi a cărui creştere ca nivel in­tervine în ovulaţie. Raportul recunoaşte că încă nu s-a formulat o concluzie definitivă asupra legăturii dintre produsele chimice şi frecvenţa cancerului mamar, fie şi pentru că studiile pe această temă sunt încă insuficiente. Totuşi, până la concluzii definitive, sunt valabile două aspecte esen­ţi­a­le: expunerea (care este cumulativă) la substanţe ce mimează ac­ţi­u­nea estrogenilor şi perioadele criti­ce de expunere: înainte de naştere şi pubertatea.


magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă