x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chinurile ficatului

Chinurile ficatului

de Florin Condurateanu    |    14 Ian 2008   •   00:00

PULSUL MEDICINEI În cele mai multe dintre cazuri, atunci când pleacă din cabinetul medicului hepatolog, mai ales bărbaţii din uşă îl întreabă pe doctor: "Dar o ţuiculiţă mai pot să răstorn pe gât, chiar dacă ficatul meu nu e în regulă?".



PULSUL MEDICINEI
În cele mai multe dintre cazuri, atunci când pleacă din cabinetul medicului hepatolog, mai ales bărbaţii din uşă îl întreabă pe doctor: "Dar o ţuiculiţă mai pot să răstorn pe gât, chiar dacă ficatul meu nu  e în regulă?".

Bolnavii de ficat trebuie să se obişnuiască cu ideea că ei au voie "să bea" 0 alcool. Când ficatul scârţâie se instituie abstinenţă la alcool. Bolnavul de ficat nu are voie nici măcar un deget dintr-un păhărel de alcool. În bolile cronice de ficat, populaţia de celule hepatice care participă la metabolism este din ce în ce mai restrânsă. Tot mai puţine celule hepatice sunt în stare să-şi facă treaba.

Explică de ce nu trebuie să bea bolnavul de ficat prof. dr Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă de la Spitalul Fundeni şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. Una dintre încercările chinuitoare la care este supus ficatul este de a-l obliga să prelucreze alcool peste puterile lui. Ficatul sănătos poate metaboliza pe zi maximum 40 ml de alcool pur, ceea ce ar înseamnă, de exemplu, 300-400 ml de vin cu 10% alcool.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă