Li se întâmplă multora să se chinuiască cu diete de slăbire nemiloase, să se înfometeze şi să piardă câteva kilograme, pentru ca apoi, după o cură aşa drastică, să revină la vechea greutate, ba să se îngraşe chiar mai mult. Aceste cure, până la urmă cu efect zero, au fost poreclite "Yoyo", de la numele acelui joc pentru prichindei în care o mingiucă este legată de un elastic şi tot revine la poziţia iniţială.
Când obezitatea este morbidă şi monstruoasă, adică aduce şi alte boli grave, şi când dietele ştiinţifice nu reuşesc să-l slăbească pe obez deloc, se poate apela la chirurgia bariatrică, adică acea chirurgie care modifică stomacul şi intestinul subţire. Chirurgia bariatrică nu este o chirurgie estetică de răzuire a stratului de grăsime sau de topire a lui, ci este o chirurgie funcţională, după cum explică profesorul doctor Nicolae Iordache, şeful secţiei de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan".
Care sunt condiţiile chirurgiei funcţionale aplicată marilor obezi? În primul rând, operaţia să fie lipsită de riscuri. Apoi, intervenţia să-l aducă pe obez la greutatea ideală. Altă condiţie este ca după operaţie, urmând totuşi o dietă înţeleaptă, să nu aşezi la loc kilogramele de grăsime. Alte două condiţii ale chirurgiei bariatrice este, spune profesorul doctor Nicolae Iordache, să nu apară complicaţii după intervenţie şi traumatismele operatorii să fie cât mai mici. Şi, în fine, ultima condiţie este ca după operaţia bariatrică pacientul să poată reveni la situaţia de funcţionare a sistemului digestiv înainte de operaţie, şi asta dacă o doreşte.
Există, după cum relatează profesorul doctor Nicolae Iordache, două feluri de operaţii fiziologice împotriva obezităţii. Unele care se fac prin chirurgia clasică, prin tăietură cu bisturiul, şi unele operaţii care se fac fără incizie, prin intermediul endoscopului. Dar indicaţia pentru o procedură sau alta o dă doar medicul specialist.
Citește pe Antena3.ro