x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cinteza panseaza cu legi sistemul sanitar

Cinteza panseaza cu legi sistemul sanitar

14 Apr 2005   •   00:00

In perioada aprilie-septembrie 2005, Ministerul Sanatatii (MS) va propune Parlamentului o serie de legi privind privatizarea cabinetelor medicale, elaborarea unor pachete de servicii medicale asigurate prin sistemul public de asigurari si revizuirea legii spitalelor.

INTENTIE. Ministrul Mircea Cinteza doreste atragerea de investitii private in sistemul sanitar romanesc
PROIECTE. Pentru cresterea investitiilor private in sistemul sanitar, MS va propune spre dezbatere in Parlament o lege privind privatizarea cabinetelor medicale. Prin aceasta lege se urmareste cresterea responsabilitatii medicului in activitatea din sistemul ambulator. "Desi este un proces dificil din punct de vedere legal si moral, in final bolnavii se vor adresa unor cabinete care vor prospera daca isi atrag pacientii", crede ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.

O alta lege promovata de MS va privi pachetul de servicii medicale asigurate prin sistemul public de asigurari si drepturile asiguratilor in raport cu nivelul de colectare prin sistemul public de asigurari de sanatate. Pentru crearea unor surse suplimentare de finantare a sistemului sanitar va fi inaintata spre dezbatere si o lege privind asigurarile private de sanatate. Legea nu va exclude contributia obligatorie a tuturor cetatenilor la fondul de sanatate, insa cei care vor dori un pachet suplimentar de servicii medicale vor cotiza la fond privat. MS vizeaza revizuirea legii spitalelor, in sensul finantarii acestora din fonduri private de asigurari.

RECTIFICARE. Pana la sfarsitul lunii iunie, ministerul va propune Guvernului o rectificare pozitiva a bugetului MS si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Vor fi avute in vedere atat venituri suplimentare rezultate dintr-o mai buna colectare, cat si o alocare suplimentara din fondul de rezerva. De asemenea, pana la sfarsitul lunii septembrie, MS va prezenta bugetul pentru 2006, pornind de la o evaluare realista a costurilor sistemului public de sanatate si de la existenta unei finantari insemnate prin sistemul privat de asigurari de sanatate. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sistemul