V-aţi gîndit vreodată că igiena dentară deficitară poate determina
apariţia unor afecţiuni care duc la pierderea dinţilor de pe arcadă?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază
campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de
sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri în
campanie.
V-aţi gîndit vreodată că igiena dentară deficitară poate determina apariţia unor afecţiuni care duc la pierderea dinţilor de pe arcadă? Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri în campanie.
Campanie
"Cît de sănătos este zîmbetul tău?" este prima campanie importantă de acest gen. Campania urmăreşte informarea şi educarea populaţiei cu privire la riscurile pe care le poate avea neglijenţa sau amînarea unui control periodic la dentist. Fără să cunoască importanţa controlului stomatologic şi a igienei orale, anual, sute de mii de pacienţi vin la dentist cu diverse afecţiuni ale dinţilor, care, netratate, au ca efect complicarea leziunilor iniţiale şi pot duce în final la pierderea dinţilor.Prevenţie
Vă oferim cîteva informaţii importante despre profilaxie şi prevenţie, utile pentru a ne păstra sănătatea orală. Un concept fundamental al medicinei spune că este mai uşor să previi decît să tratezi. Acest principiu este valabil şi în stomatologie, dar teama de medicul stomatolog face acest principiu foarte greu de aplicat în practica de zi cu zi. Majoritatea pacienţilor se prezintă la dentist atunci cînd au dureri insuportabile, care nu cedează la analgezice sau atunci cînd apar abcese dentare ce scad eficienţa anesteziei.Mult mai elegant şi mult mai puţin traumatizant s-ar desfăşura lucrurile dacă pacienţii s-ar prezenta la cabinetul stomatologic pentru un simplu control, chiar dacă nu prezintă nici un simptom. Un control stomatologic efectuat la fiecare şase luni poate să îi scutească pe pacienţi atît de dureri nedorite, cît şi de un tratament stomatologic lung şi complicat. Dacă la consultaţia de control medicul observă prezenţa unor leziuni carioase noi, acestea sînt uşor de rezolvat. O carie incipientă se tratează printr-o obturaţie (plombă), pe cînd o carie cu distrucţie coronară importantă este dureroasă şi necesită de obicei extirparea nervului.
GRAV. În cazul în care caria este în stadiu avansat, este nevoie de o obturaţie de canal şi o obturaţie coronară sau, de multe ori, chiar de acoperirea dintelui cu o coroană. Dacă pentru rezolvarea unei carii incipiente este suficientă o singură şedinţă, în cazul cariilor avansate este nevoie de mai multe prezentări ale pacientului la medicul dentist. De asemenea, costurile tratamentului sînt mai mari în al doilea caz.
PERIAJ. Pentru sănătatea orală este importantă însuşirea unei tehnici corecte de periaj. Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de două ori pe zi, prin mişcări verticale dinspre gingie spre marginea liberă a dintelui şi trebuie să aibă o durată de aproximativ trei minute. De asemenea, igiena dentară este menţinută şi de folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: aţa dentară şi apa de gură.
Citește pe Antena3.ro