RESPIRA ADANC
A patruns tehnica in mai toate colturile medicinei si asta este bine. Adesea, laboratoarele de investigatii medicale seamana cu salile supertehnicizate de antrenamente ale cosmonautilor.
Stetoscopul are alaturi rezonanta magnetonucleara si computerul tomograf, sondele care ilustreaza ca pe un arbore stufos tot sistemul circulator. Dar medicii, evident ajutati de tehnica, incep sa ofteze si dupa acea discutie ochi in ochi cu pacientul. Convorbire foarte utila, dar redusa ca timp din pricina goanei zilelor noastre. Pentru ca este foarte important ca medicul cardiolog sa afle din povestirea suferindului cum se manifesta oboseala acestuia, dupa cate scari cardiacul trebuie sa se opreasca simtind inima ca nu face fata efortului.
Dupa cum tot dintr-o discutie cu pacientul afla medicul cum este durerea in piept. De exemplu, in durerile de natura cardiaca, omul arata cu palma intreaga zona dureroasa, iar daca durerea este de natura reumatica el poate arata cu degetul un punct dureros. Si apoi tot din acest dialog cu pacientul el iti poate face distinctia dintre oboseala la miscare, data de inima si senzatia continua de oboseala in cazul unei suferinte de ficat.
Ca sa nu mai amintim ca din acest dialog bolnavul capata incredere in medic si devine partener in lupta cu boala. Legat de moralul ridicat avut de unii pacienti, care au fost imbarbatati si initiati in discutia cu medicul, cercetarile au aratat ca un bolnav de cancer cu psihic bun traieste mai mult decat un bolnav de cancer cu moralul prabusit.
Citește pe Antena3.ro