Specialistul nostru se întâlneşte zilnic cu pacienţi care, în mod firesc, sunt interesaţi să fie cât mai informaţi. El a adunat o parte dintre întrebările acestora şi le-a sintetizat răspunsurile, totul sub forma unui interviu, care oferă informaţii despre coroanele ceramice dentare.
1. După ce perioadă trebuie să-mi înlocuiesc coroanele dentare cu altele noi ?
În stomatologia de astăzi se pune mare accent pe aspectul şi compoziţia materialelor care trebuie să fie îndeajuns de rezistente şi să facă faţă de-a lungul anilor unor mari forţe de masticaţie şi unor presiuni dentare extreme. Dacă aveţi lucrări dentare vechi, nu ezitaţi să faceţi un control de rutină la medicul stomatolog, pentru a fi la curent atât cu necesităţile dumneavoastră stomatologice, cât şi cu ultimele noutăţi în domeniu.
Durabilitatea coroanelor dentare este influenţată de mai mulţi factori, printre care cei mai importanţi sunt:
n) calitatea structurii dentare peste care se aplică acea coroană;
n) rezistenţa bontului dentar;
n) existenţa unor obiceiuri vicioase, de exemplu, spargerea sâmburilor între dinţi;
n) igiena cavităţii bucale.
În condiţii ideale de realizare şi de utilizare, coroanele ceramice dentare pot avea o viaţă extrem de îndelungată. Totuşi, ne putem aştepta ca, după 6-9 ani de utilizare, ele să fie înlocuite.
2. Tocmai mi-am pus nişte coroane noi la un alt medic dentist şi nu îmi plac deloc. Cât de dificil sunt de înlocuit?
În condiţiile în care au fost executate corect din punct de vedere tehnic, situaţie în care îndepărtarea lor de pe dinţi se face mai greu, scoaterea lor nu reprezintă o manoperă dificilă. Situaţia se poate complica în momentul în care sub lucrările respective se găsesc nişte dinţi care sunt subminaţi din punct de vedere al rezistenţei (fie sunt prea subţiri, fie prea mici). Dacă lucrările nu corespund din punct de vedere estetic sau funcţional, pacientul nu trebuie totuşi să ezite să-şi înlocuiască aceste coroane, pentru că în timp defectele acestora pot produce şi alte neplăceri.
3. Am lucrări metalo-ceramice care se decimentează periodic. Este normal?
Poate fi normal sau nu, în funcţie de tipul cimentului care a fost utilizat la cimentarea respectivă:
n) ciment provizoriu;
n) ciment definitiv.
Dacă se foloseşte un ciment provizoriu, este normal ca, la 1-2 luni, lucrarea să se decimenteze. Deseori, se utilizează acest tip de cimentare pentru a permite pacientului o acomodare mai uşoară cu lucrarea respectivă şi, de asemenea, realizarea de medic a anumitor retuşuri.
Dacă cimentarea este definitivă şi lucrările se decimentează, acest lucru presupune existenţa unui viciu în etapa de realizare a lucrării respective sau în timpul cimentării ei.
4. Doresc să îmi fac o albire a dinţilor. În ce măsură această albire îmi afectează lucrările dentare?
Indiferent de metoda de albire aleasă, fie că este realizată în cabinet sau acasă, aceasta nu afectează în nici un fel lucrările respective. Ele nu îşi modifică însă culoarea şi, astfel, pot apărea discrepanţe cromatice între dinţii naturali albiţi şi lucrările respective. Albirea dinţilor este indicată, de obicei, înainte de realizarea/schimbarea lucrărilor dentare.
5. De ce varianta coroanelor ceramice pe suport zirconiu este cea mai des indicată de medicul dentist?
Deoarece aceste lucrări conferă avantaje incontestabile din punct de vedere estetic şi funcţional, comparativ cu alte tipuri de lucrări protetice, de exemplu:
n) Pe lângă faptul că aspectul dinţilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dinţilor naturali, având un atu în plus pentru cosmetica dentară, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologică excelentă – este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu îşi modifică temperatura, are o rezistenţă foarte mare (zirconiul fiind folosit de mulţi ani în medicina generală la realizarea protezelor de şold). Pacienţii care sunt foarte alergici, nu vor avea nici o reacţie negativă, mai ales că oxidul de zirconium, ZrO2, are o compoziţie rară şi pură, nu corodează, nu are nici un fel de conductivitate electrică şi nu irită.
n) Culoarea zirconiulul şi a ceramicii este identică (alb), motiv care oferă un avantaj în plus tehnicianului ceramist. El poate să modeleze în straturi succesive, să se joace cu lucrarea în ceea ce priveşte grosimea stratului de ceramică, culoarea şi transperenţa dintelui, pentru satisfacţia deplină chiar şi a celui mai pretenţios pacient.
6. De ce se învineţeşte gingia din dreptul coroanelor?
Această culoare vineţie a gingiei poate apărea prin două mecanisme:
n) fie prin staza vasculară prelungită, cauzată de o coroană mai lungă care apasă pe gingie;
n) fie din cauza suportului metalic al lucrării respective (situaţia în care acesta este confecţionat dintr-un metal nenobil, respectiv Cr-Ni).
În cazul coroanelor realizate pe suport de zirconiu sau aur platinat, această coloraţie a gingiei este pe deplin evitată.
7. Lucrările confecţionate par mai mari, mai voluminoase decât dinţii naturali. Este normal?
Această senzaţie poate fi una subiectivă în cazul în care se protezează o edentaţie veche şi astfel
este perfect normal să fie necesară o perioadă de acomodare cu noua lucrare. În condiţiile în care dintele există şi el a fost îmbrăcat, iar coroana astfel rezultată pare mai voluminoasă, acest lucru poate fi cauzat de o şlefuire insuficientă a dintelui respectiv de medicul dentist şi de o colaborare defectuoasă dintre medic şi tehnicianul dentar.