x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu eticheta, la micul dejun, prânz şi cină

Cu eticheta, la micul dejun, prânz şi cină

31 Mar 2009   •   00:00
Cu eticheta, la micul dejun, prânz şi cină
Sursa foto: /Stockxpertcom

La nivel european se manifestă o îngrijorare serioasă privind epidemia de obezitate, tradusă prin propunerea Comisiei Europene de a stabili un sistem eficient de etichetare a produselor alimentare.



Scopul principal este de a-i informa pe consumatori asupra cauzelor şi riscurilor obezităţii, precum şi a componenţei produselor consumate.

În Europa există deja etichetarea corespunzătoare şi explicită a produselor alimentare, astfel încât consumatorul să ştie exact ce cumpără şi ce consumă, care sunt efectele acelor componente asupra sănătăţii. În România, dezbaterea privind etichetarea se poartă cu un ton mai scăzut, iar legislaţia bate pasul pe loc. Există totuşi iniţiative traduse în regândirea sistemului de etichetare a produselor, pornind de la cantitatea zilnică estimată (CZE).

PROPUNERE
În iunie 2008 s-a lansat un sistem de etichetare nutriţională care răspunde principiului CZE.

Prin noul sistem de etichetare nutriţională, produsele vor avea pe faţa principală a ambalajului conţinutul de energie per porţie, alături de procentul pe care îl reprezintă din CZE. Totodată, pe verso, consumatorii pot citi informaţii cu privire la conţinutul nutrienţilor per 100 de grame, per porţie, precum energie, proteine, glucide sau carbohidraţi, lipide sau grăsimi, fibre şi sodiu sau sare (informaţii pe
pagina: www.cecontine.ro.). În România există peste 4 milioane de persoane care suferă de obezitate, iar numărul este în continuă creştere.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă