x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum danseaza dioptriile

Cum danseaza dioptriile

07 Apr 2004   •   00:00

Ochelarii trebuie sa dea un confort ocular perfect. Aflam amanunte de la dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice.

Dioptriile cu plus, pentru ajutarea vederii de aproape, deci dioptriile pentru presbiti, nu scad niciodata. Dioptriile cu plus progreseaza mereu cu varsta, dar dupa 60 de ani cresterea lor se opreste. Daca presbitia scade la batranete nu este un semn bun, e chiar un semnal de alarma fiindca el anunta o cataracta. La miopi, dioptria poate sa creasca sau sa se stabilizeze.

Dupa o anumita varsta, cand miopul incepe sa simta nevoia ochelarilor cu plus, adica nu mai vede bine nici de-aproape, dioptria cu minus de miop incepe sa descreasca. Dar daca dupa 60 de ani miopia creste si in acest caz este un semn de cataracta. Iata alte reguli ale examenului pentru stabilirea dioptriilor. Distanta interpupilara stabilita de oftalmolog trebuie respectata. Rama ochelarilor nu trebuie sa fie prea mica. Ea trebuie sa acopere tot campul vizual. Ramele trebuie sa corespunda unui anumit standard calitativ, nu se cumpara rame de la tarabele de pe trotuar, caci plasticul din care sunt confectionate poate provoca alergii.

O diferenta de dioptrii intre cei doi ochi mai mare de trei dioptrii nu e suportata cu ochelari obisnuiti. Cand intre ochiul drept si stang exista o diferenta de dioptrii mai mare de 3 se recomanda purtarea lentilelor de contact sau eventual o interventie chirurgicala. In cazul lentilelor cilindrice trebuie respectata incidenta stabilita de oftalmolog. Cele doua lentile au axe diferite si ochiul nu suporta o toleranta mai mare de 5 grade. Examenul de stabilire a tipului de ochelari se face la copii si tineri cu autorefractometrul si nu prin examen subiectiv. Orice interventie chirurgicala pentru corectarea refractiei aducatoare de ochelari se practica numai dupa varsta de 18 ani si cu un anumit tip de laser.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă