Numite și calculi renali, pietrele la rinichi sunt rezultatul unor depuneri microscopice din urină, care se cristalizează în timp, eliminarea lor fiind adesea însoțită de dureri insuportabile, scrie clicksanatate.ro.
Calculii renali se pot forma în urma unor infecții cronice, a unor dereglări hormonale, atunci când bem prea puține lichide sau avem o dietă prea bogată în proteine, calciu sau oxalați, substanțe care se găsesc în legumele cu frunze verzi, în spanac și în cafea.
Excesul de calciu în sânge poate fi determinat și de osteoporoză, hipertiroidism, nivelul crescut al vitaminei D sau de prezența în exces a acidului uric, la persoanele care suferă de gută. Bărbații sunt de trei ori mai predispuși decât femeile să facă litiază renală (afecțiunea cauzată de formarea calculilor).
Când urații de calciu sau fosfat se concentrează în rinichi, apar aceste pietre. Ele variază ca dimensiuni, de la particule mici până la formațiuni mai mari, care pot ajunge și la un diametru de 50 de mm. Formarea pietrelor mari durează ani, dar cele mici se pot forma în mai puțin de o lună.