x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se luptă cu surditatea

Cum se luptă cu surditatea

de Florin Condurateanu    |    13 Feb 2012   •   21:00
Cum se luptă cu surditatea

O surditate brusc instalata este o urgenta si omul cand se scoala dimineata de exemplu si constata ca numai are auz trebuie sa se duca la o sectie de ORL cu grabire. De exemplu, se intampla ca pe strada cate o domnisoara sa aiba o stare de lesin, se aseaza pe bordura, isi revine din senzatia de lesin, dar constata cu surprindere ca nu mai aude cu o ureche. Iata care este explicatia. Circulatia sangelui la nivelul urechii este foarte fina. Artera care iriga cu sange nervul auditiv este subtire si o blocare a curgerii sangelui pe aceasta artera face ca auzul sa dispara.

Surditatile bruste sunt fie de natura vasculara, fie surditatea brusca este provocata de viroze. Este obligatoriu sa se inteleaga ca surditatea brusca este o urgenta ORL si printr-un tratament de 24-48 de ore se poate redobandi auzul. Alta cauza a surditatii este poluarea sonora. Telefoanele mobile sunt deosebit de nocive pentru auz. O trauma sonora nu este obligatorie sa fie mare, dar daca traumatismul sonor este pe timp indelungat produce leziuni in urechea interna. Asa se face ca, dupa o noapte intreaga petrecuta in discoteca unde bubuie boxele, unii pot sa constate ca le-a disparut auzul. Este o trauma sonora si omul trebuie de urgenta sa ajunga la o sectie de ORL.

Diabetul scade si el auzul fiindca ataca vasele mari si vasele mici. In urechea medie, transmisia sunetului se face si prin lantul de oscioare: ciocan, nicovala si scarita.
Unii oameni se nasc cu un defect congenital si le lipseste unul dintre aceste oscioare. Din aceasta pricina ei nu aud. Dar exista si unele infectii care blocheaza oscioarele din urechea medie.

Otoscleroza este o boala care blocheaza, de regula, scarita in fereastra ovala si se intalneste mai alesla tineri surprinzator cu preoponderenta la fete. Otoscleroza diminueaza auzul si, din pacate, nu sunt limpezite cauzele. Scaderea de auz se insoteste adesea de vertije si zgomote in urechi. Pavilionul urechii are unele forme de relief ca sa filtreze sunetele supradaugate, cele care deranejaza suntele principale. Conductul auditiv scade si el auzul daca exista o infundare a lui. Cel mai adesea de vina este un dop de ceara. El trebuie scos de catre medicul ORL-ist, operatia este nedureroasa. Exista acum unele aparate care aspira dopul de ceara.

Excesul de curatenie cu betisoare cu vata in varf este contraindicat fiindca sunt lezati acei cili care elimina singuri secretiile de ceara. Acesti cili sunt niste picioruse miscatoare care imping secretiile de ceara. Cu betisoarele atacam acesti cili, ba mai mult impingem spre timpan secretiile de ceara si germeni infectiosi.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei