x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cumpătare la alcool. Masă festivă fără efecte nedorite!

Cumpătare la alcool. Masă festivă fără efecte nedorite!

de Magda Marincovici    |    21 Dec 2012   •   17:28
Cumpătare la alcool. Masă festivă fără efecte nedorite!
Sursa foto: Francesco Dibartolo/Getty Images/iStockphoto

Sarmale şi friptură fără multă grăsime. Murături mai puţin sărate. Vin roşu cu măsură şi doar o felie de cozonac la desert. Acestea sunt câteva dintre recomandările pe care nutriţioniştii le fac celor care vor să aibă un Crăciun în deplină sănătate.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi este de părere că la masa festivă de Naşterea Mântuitorului putem servi friptură de curcan în locul celei clasice de porc, sarmalele le putem pregăti din carne de porc amestecată cu carne de pasăre. Iaurtul poate lua locul smântânii. Sau putem înlocui cu mult succes preparatele tradiţionale din carne de porc cu cele din peşte: icre, peşte la cuptor cu legume, diferite salate în care adăugăm peşte etc. E ceva muncă să pregătim acasă meniul de Crăciun, dar cu certitudine va fi mult mai gustos şi mai lipsit de surprinze neplăcute pentru sănătatea mesenilor. Iată şi alte sfaturi pe care ni le dă profesorul Mencinicopschi. Între felurile de mâncare vom lasa să treacă între 15 şi 30 de minute, vom fi atenţi la cât ne punem în farfurie, ananasul, papaia şi kiwi proaspete ajută foarte mult digestia, şi cafeaua o vom bea fără lapte şi zahăr tocmai pentru a beneficia  de proprietăţile acesteia. Vinul roşu fără conservanţi conţine antioxidanţi, care sunt mai eficienţi decât aspirina, flavonoide şi compuşi fenolici, elemente ce menţin flexibilitatea vaselor de sânge şi reduc riscul de coagulare. De asemenea, vinul roşu este o sursă valoroasă de resveratrol care ne protejează contra bolilor de inimă şi obezităţii. Dar chiar şi aşa, este bine să bem un singur pahar cu vin roşu şi, în continuare, un pahar cu suc de mere sau de lămâie, care contribuie la reducerea riscului de depunere a grăsimilor.

“Cozonacul sau prăjiturile care vor desăvârşi masa de Crăciun se consumă cu moderaţie la cel puţin o oră după terminarea mesei. Atunci e bine să optaţi fie pentru o porţie de plăcintă, fie o felie de cozonac sau una de tort, şi nu pentru toate, spune lector dr Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Conf. dr Lorena Filip, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, este convinsă că plimbarea după masa de Crăciun ajută digestia, deoarece aportul caloric îl depăşeşte pe cel al unei zile obişnuite. Astfel: 100 g de cârnaţi – 500 kcal, la fel caltaboşii; 100 g friptură de porc – între 500 şi 1.000 kcal; 100 g de sarmale – între  250 şi 500 kcal, două felii de cozonac – 500 kcal.
* Persoanele cu afecţiuni digestive vor ţine strict măsura în privinţa afumăturilor, preparatelor prăjite, a murăturilor, condimentelor tari şi acoolului.

* Persoanele hipertensive trebuie să evite excesul de sare, ştiind că murăturile, afumăturile, unele măsline etc. sunt extrem de sărate.

×