Numerosi consumatori sunt ingrijorati cu privire la utilizarea cuptoarelor cu microunde, care reprezinta o solutie practica pentru incalzirea alimentelor.
|
SFAT. Nu va apropiati prea mult de cuptorul cu microunde |
"Expunerea prelungita la scurgerile de microunde presupune un potential pericol pentru sanatate, desi perfectionarile in materie de etanseitate a usilor si o intretinere adecvata permit reducerea sau chiar eliminarea acestui risc", sustine Tania Lehmann, nutritionist la Clinica Universitara din Lausanne.
Este foarte important sa verificati frecvent starea garniturii de etanseitate si suprafetele interioare ale cuptorului. Ele trebuie sa fie curate si sa nu prezinte nici o defectiune, recomanda nutritionistul elvetian. De asemenea, evitati apropierea fetei de fereastra cuptorului cu microunde.
STUDII. Efectele microundelor asupra sanatatii au fost studiate si de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Ei au declarat ca riscurile apar numai in conditiile unei expuneri prelungite la niveluri foarte inalte de microunde, emise de aparate depasite sau cu defectiuni.
O echipa de cercetatori spanioli si portughezi au demonstrat ca microundele reduc calitatea nutritionala a alimentelor. De exemplu, distrug 74%-97% din antioxidantii continuti de legumele verzi, in timp ce doar 11% dintre acestia se pierd prin fierbere. Avantajul cuptorului cu microunde este ca nu aveti nevoie de grasimi pentru a gati.
FUNCTIONARE. Prin alimentele incalzite in acest cuptor trec microunde care provin dintr-o dioda. Spre deosebire de alte moduri
de pregatire a hranei, in cazul carora caldura vine dinspre exterior, incalzirea cu ajutorul microundelor se produce in interiorul alimentelor. Moleculele de apa din alimente absorb microundele, incep sa vibreze si astfel ajung la temperaturi de 100sC. (Steluta Indrei)