x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Degetul din abdomen

Degetul din abdomen

30 Mar 2009   •   00:00

Hernia este ieşirea unor organe din abdomen, în special ie­şi­rea intestinelor printr-o porţiune slabă a peretelui burţii. Her­niile sunt ca un deget de mă­nu­şă ce iese sub pielea bur­ţii, fiind alcătuite din organul care iese în afară din perito­neu (prapur) şi dintr-un tegument.



Herniile profită de anumite puncte slabe. De exemplu, hernia ombilicală iese în afară prin acest orificiu al bu­ri­cului, hernia inghinală la băr­baţi se formează pe canalul pe care a coborât la făt testiculul din burtă. De regulă, în aceste zone s-a şubrezit peretele ab­do­menului.

Explică acest capitol prof. dr Mircea Beuran, şe­ful clinicii de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. La bărbaţi, cea mai des în­tâl­ni­tă hernie este cea inghinală, la unirea coapsei cu ab­do­me­nul. Pe unde a trecut testiculul din burtă în scrot, în viaţa uterină, rămâne un canal slab unde se formează hernia.

La femei, cea mai des întâlnită este hernia femurală în partea de jos a abdomenului, spre coapsa piciorului. La femei, ute­rul e fixat de osul de la baza ab­do­me­nului printr-un ligament rotund, care atunci când se for­mează creează o zonă sla­bă în care ies herniile.

În ultima vreme, tot mai mult apa­re suferinţa de la hernia hiatală, cea care favorizează reflu­xul gastroesofagian, acea pornire pe contrasens din stomac în esofag de sucuri gastrice acide. Dia­fragma este străpunsă de esofagul care trece din torace în burtă pentru a se uni cu stomacul. Când acel sfincter în zona de trecere se slăbeşte, sto­macul, în porţiunea superioa­ră, trece din abdomen în to­race, provocând hernia hiatală.

Mai există şi alte hernii. Hernia albă pe linia între stern şi buric. Herniile oblice apărute în locul unde intră vasele de sânge pe liniile oblice ale ab­do­me­nului. Hernia pelvină, în zona de jos a abdomenului, o her­nie ce iese în afară între anus şi orificiul urinar. Soluţia herniilor este chirurgicală: prin bisturiu, prin operaţie la­pa­ros­copică miniinvazivă. Uneori e necesară şi montarea unei plase din materiale ac­cep­tate de organism, care să conslideze peretele abdominal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hernia