x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diabeticii sunt predispusi depresiilor

Diabeticii sunt predispusi depresiilor

29 Noi 2004   •   00:00

Persoanele suferinde de diabet sunt mai predispuse starilor de angoasa, incordare, depresie, comparativ cu persoanele care nu au diabet. Probe in acest sens aduce un studiu realizat in Statele Unite.

MAGDA MARINCOVICI

AVANTAJE. Diabeticii care practica sistematic inotul pot invinge boala si se pun la adapost de starile depresive
Doctorul McVeigh de la Departament of Health and Mental Hygiene din New York a adunat aceste probe urmarind evolutia starii de sanatate a 9.590 de persoane, dintre care 9% sufereau de diabet si 5% aveau importante tulburari psihologice. Pentru a stabili daca pacientii sunt depresivi, anxiosi, medicii din echipa doctorului McVeigh le-au pus intrebari din care sa reiasa daca au probleme legate de tristete, nervozitate, disperare etc. aproximativ 30 de zile. In functie de raspunsuri, medicii au stabilit daca acestia au sau nu au tulburari psihice majore.

Cercetatorii au remarcat ca persoanele diabetice, comparativ cu cele care nu au acest diagnostic, sunt de doua ori mai expuse riscului de a deveni depresive: 10% dintre persoanele bolnave de diabet au probleme de ordin psihologic. "A ameliora metodele pe care le folosim pentru detectarea starilor de depresie si a altor tulburari ale mintii ar fi benefic mai ales in cazul persoanelor diabetice", sustine doctorul McVeigh.

SEPARATI. De altfel, doctorul McVeigh a pornit studiul sau de la concluziile lansate de alte studii, potrivit carora "persoanele care sufera de diabet si au, in acelasi timp, tulburari psihice sunt in majoritatea lor divortate, s-au separat de partenerul de cuplu si au posibilitati materiale reduse".

SOLUTIE. Pentru ambele probleme de sanatate - diabetul de tip II si depresia - exista si o solutie. Ea se numeste sport. Doctorul Gang Hu de la Institutul National de Sanatate Publica din Helsinki, coordonatorul acestui studiu, sustine ca diabeticii care fac sport reusesc sa invinga boala si sa-si mentina o stare psihica pozitiva. O persoana care practica sistematic un sport sau activitati fizice moderate va avea un risc de deces inferior cu 15%, comparativ cu o alta persoana care este sedentara. Sportul inseamna sanatate. Pentru toate persoanele, dar mai ales pentru diabetici. Insa nu e vorba de activitatea fizica depusa doar duminica, ci de exercitii efectuate sistematic. Recomandabile sunt mersul pe bicicleta, inotul, care ar trebui sa intre in obisnuitul vietii unei persoane cu diabet, sustine doctorul Gang Hu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă