x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dispeceratul paturilor libere din spitale

Dispeceratul paturilor libere din spitale

de Magda Marincovici    |    24 Iul 2009   •   00:00
Dispeceratul paturilor libere din spitale
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Dispeceratul unic pentru centralizarea paturilor libere din spitale a fost inaugurat ieri. Această structură are ca scop centralizarea paturilor libere din unităţile sanitare publice din Bucureşti pentru direcţionarea ambulanţelor cu medic către spitalele care au locuri libere şi care au competenţa de a trata pacientul respectiv.



Prin acest sistem, ambulanţele vor fi dirijate direct către spitalele ce dispun de locuri libere pentru internarea pacienţilor transportaţi, iar Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) identifică rapid unităţile sanitare unde pot interna bolnavii care nu mai au loc în spitalul din care fac parte.

"Sistemul pe care l-am conceput urmăreşte reducerea situaţiilor în care pacientul trebuie transportat de la un spital la altul din lipsă de locuri, precum şi optimizarea activităţii de tratare a urgenţelor medicale. Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte perioade lungi în UPU sau CPU, blocând activitatea de aici, pentru că spitalul nu are locuri să îi interneze", spune ministrul Ion Bazac.
De asemenea, dispeceratul facilitează identificarea unor locuri libere într-un alt spital pentru pacienţii care se află în UPU unei unităţi care nu mai are paturi disponibile pentru internarea bolnavului respectiv.

16 SPITALE
Operaţiunea se va realiza virtual, în cadrul unei platforme informatice pusă la dispoziţie de Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.

16 spitale participă la procesul de dispecerizare pentru centralizarea paturilor libere: Spitalul Clinic de Urgenţă Bu­cu­reşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bu­cu­reşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Elias, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalul Clinic de Urgenţă Copii "M.S. Curie", Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Re­pa­ra­torie şi Arşi, Institutul pentru Ocro­ti­rea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Dr P. Sârbu", Spitalul Clinic Fi­lan­tro­pia, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Cli­nic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" şi Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu".

Va exista un registru de dispecerat unde vor fi înregistrate în cursul fiecărei dimineţi numărul de locuri libere care ar putea fi folosite pentru internarea eventualelor urgenţe. Astfel, se vor pune la dispoziţie de la 5%-10% din totalul locurilor din spitale.

Datele sunt introduse în sistemul informatic, iar dispeceratele celor două servicii de urgenţă SAMB şi SMURD Bucureşti vor dirija la cel mai apropiat spital ambulanţele cu medic, în funcţie de locurile libere pe fiecare specialitate şi de gravitatea cazului. Pacienţii critici vor fi dirijaţi către cel mai apropiat spital competent chiar dacă nu are locuri libere.

Dispeceratul va funcţiona în coordonarea Comitetului Operativ pentru sisteme de urgenţe din cadrul Ministerului Sănătăţii.

×