x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Două proteze epuizează plafonul unui cabinet dentar

Două proteze epuizează plafonul unui cabinet dentar

de Magda Marincovici    |    10 Mar 2010   •   00:00



Tariful pentru două proteze dentare (mandibulă şi maxilarul inferior) epuizează plafonul de 1.000 de lei alocat lunar unui medic pentru lucrări dentare decontate de Casa de asigurări de sănătate.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti (CMDR), doctorul Alexandru Brânzescu, spune că plafonul repartizat din fondul de asigurări de sănătate este "ridicol": 1.000 lei ­ medicul dentist; 1.200 lei ­ medicul specialist; 1.400 lei ­ medicul primar.

"Problema nu o reprezintă veniturile medicului, ci ce poate oferi pacientului, care plăteşte asigurările de sănătate şi are dreptul să beneficieze de servicii medicale. În aceste condiţii, dentistul nu poate decât să-l treacă pe pacient pe o listă de aşteptare", spune preşedintele CMDR.  

"Ridicole" sunt şi tarifele pentru serviciile medicale: 14 lei ­ plomba cu amalgam; 21 lei ­ plomba cu compozit; 26 lei ­ extracţia; 622 lei ­ proteza mandibulară şi 466 lei ­ proteza maxilar inferior. Concluzia: dacă un cabinet dentar, în relaţie contractuală cu Casa de asigurări, are într-o lună un pacient cu o proteză dentară totală, celorlalţi pacienţi nu li se mai poate acorda nici un serviciu medical. Soluţia: servicii medicale private, dar la preţuri pe care nu şi le poate permite oricine. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă