x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei “Dr House”, material didactic pentru “medicinişti”

“Dr House”, material didactic pentru “medicinişti”

de Magda Marincovici    |    06 Mar 2010   •   00:00
“Dr House”, material didactic pentru “medicinişti”

"Dr House" este un serial produs de canalul de televiziune american Fox. Rolul nonconvenţionalului doctor Gregory House este interpretat de actorul britanic Hugh Laurie. De-a lungul episoadelor, House face faţă multor cazuri de-a dreptul incredibile.



Poate şi din acest motiv, majoritatea criticilor de film au stabilit multe asemănări între Sherlock Holmes şi Gregory House: ambele personaje sunt aşi în medicină şi în domeniul juridic, iubesc muzica, dar şi drogurile, sunt retraşi şi nu se înconjoară de prieteni. Dar mai cu seamă ei găsesc rezolvare unor situaţii-limită.

În Franţa, serialul rulează pe TF1 şi, potrivit ratingurilor, acesta este pentru peste nouă milioane de telespectatori, o ofertă reuşită. Şi la noi, el este bine primit, interesant, mai ales printre telespectatorii tineri. Se pune totuşi întrebarea ce anume face ca serialul să aibă un real succes. Un posibil răspuns ar putea fi chiar cel al criticilor de film, care spun despre doctor House că este un "personaj principal neortodox - un diagnostician mizantrop".

Dar o bună parte din "succes" vine chiar de la medici, care-l "tratează" ca pe un performant material didactic. Doctorul Sabine Sarnacki, profesor de chirurgie pediatrică la Spitalul Necker din Paris, îl citează frecvent pe doctorul House la cursurile ţinute în faţa studenţilor. "Ca şi House, noi suntem nişte pasionaţi, nişte dependenţi de munca noastră 24 de ore din 24 de ore. Serialul pare incredibil în plan medical, dar el arată foarte bine telespectatorilor implicarea pe care o cere această meserie din partea medicilor", consideră profesorul Sarnacki.

De la Paris la Iaşi, mai precis la Facultatea de Medicină, unde descoperim exact aceeaşi interpretare. "Îi punem pe studenţii noştri în postura de a fi medicii sau paramedicii care s-au aflat într-o situaţie din film. După părerea mea, rezultatele sunt foarte bune. Metoda interactivă este mult mai solicitantă pentru studenţi, îi implică mult mai mult. Filmele sunt materiale didactice foarte bune pentru cursuri de resuscitare sau cursuri de traumă."

În multe dintre filme, după prezentarea cazului apare şi metoda terapeutică recomandată de şeful SMURD Iaşi, doctorul Dana Cimpoeşu. Că medicii au partea lor de "vină" - şi încă una consistentă - în contabilizarea unui asemenea succes o dovedeşte un recent sondaj, care arată că inclusiv doctorii îl adoră pe House, spunând despre el că este, deopotrivă, odios şi genial.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă