x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dragostea nu imbatraneste

Dragostea nu imbatraneste

00 0000   •   00:00

Avem tendinta de a asocia iubirea cu tineretea, ca si cum acest sentiment atat de dorit ar fi atuul persoanelor tinere.

Intr-adevar, sunt frumosi si sunt priviti cu duiosie tinerii care se iubesc manifestandu-si iubirea pe strada, in parc, la coltul blocului... In schimb, oamenii trecuti de 50 de ani care se tin de mana indraznind astfel sa arate lumii ceea ce simt sunt priviti cu curiozitate, uneori mustrator, alteori ironic.

Fara prejudecati

Psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne explica de unde vine acest lucru: din prejudecata conform careia iubirea apartine varstei tinere. Totodata, intensitatea si manifestarea navalnic-pasionala a iubirii se asociaza tot cu perioada tineretii, ca si cum inaintarea in varsta ar conduce in mod automat la disparitia acestui sentiment. "Cand, in fapt, dragostea nu cunoaste varsta si nu tine cont de trecerea timpului, de pregatirea avuta, de religie sau de norme, educatie...", ne asigura Stefania Nita. "Indiferent daca avem 5 ani, 14, 18, 25 sau 60 de ani, putem simti iubire si o putem manifesta in relatie cu persoana iubita in masura in care acordam atentie trairilor noastre si trecem de bariera prejudecatilor", adauga ea. Dragostea la varsta a treia poate cunoaste aceeasi intensitate ca in tinerete, desi apar modificari aduse de experienta de viata a fiecarui partener. Dar pot avea manifestari de gelozie, suparare, tachinare, tandrete, duiosie, enervare, exact ca in orice relatie de dragoste. Pe langa acestea, beneficiile iubirii sunt aceleasi care se regasesc si la celelalte varste. "Cuplurile romantice" pot trai "povestea lor de dragoste", pot descoperi iubirea si persoana dorita o viata intreaga, pot gasi tandretea necunoscuta pana la varsta respectiva, pot gasi intelegerea si siguranta interioara data de faptul ca iubeste si este iubit/iubita. Fiecare partener poate descoperi sentimentul de "impreuna", de rotunjire a propriei fiinte prin implinirea data de sentimentul iubirii.

SUFLET TANAR. Psihologul Stefania Nita considera ca "persoanele ajunse la varsta a treia nu-s persoane «mutilate» sau «afectate» sufleteste. Capacitatea de a iubi este una dintre caracteristicile sufletului care nu se altereaza o data cu trecerea timpului. Iar sintagma «iubirea nu cunoaste varsta» este reala, pentru ca putem iubi la orice varsta. De cate ori nu ni s-a intamplat sa auzim in jurul nostru «am X ani, dar ma simt ca la 18 ani, imi simt sufletul tanar». Or, daca sufletul este tanar, poate sa iubeasca asemenea unei persoane tinere". Important este ca fiecare om sa-si ofere dreptul de a face ceea ce simte, dar in acelasi timp sa-si asume responsabilitatea pentru alegerea facuta.

×
Subiecte în articol: vărsta sanatatea bunicului