PULSUL MEDICINEI
Exista o tensiune arteriala la care rinichiul lucreaza in regim optim?
Prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni, spune ca tensiunea arteriala la care rinichiul filtreaza in regim de maxima eficienta si nu se autodistrug vasele in rinichi este 130 cu 80. Aceasta este o tensiune ideala pentru lucrarea facuta de rinichi. S-a stabilit ca hipertensiunea arteriala provoaca sclerozarea arterelor din rinichi, aceasta afectiune purtand si un nume: nefroangioscleroza. Si diabetul este vinovat de complicatii renale. De altfel, diabetul este prima cauza care duce la dializa, dupa cum hipertensiunea arteriala este a doua cauza generatoare de consultatii la nefrolog. Dar este cunoscut faptul ca diabetul loveste in vase.
Deci, el afecteaza si reteaua vasculara a rinichiului. Revenind la acuzatia adusa diabetului si hipertensiunii in aparitia complicatiilor la rinichi, este bine de stiut ca bolnavii de diabet trebuie sa aiba o tensiune mai scazuta decat baremul normal. Diabeticul trebuie sa aiba o tensiune de 125 cu 80, iar glicemia lui nu trebuie sa depaseasca 115. Respectand aceste plafoane maxime, riscul aparitiei complicatiilor renale se diminueaza substantial. Si, daca totusi s-au instalat complicatiile renale, cum isi striga rinichiul suferinta? Ei bine, apar mici cantitati de albumina in urina si trebuie luate masuri pentru a frana cresterea albuminei. Si marirea parametrului indicand continutul in creatinina este un semn ca s-a micsorat numarul acelor elemente de baza ale rinichiului, numite nefroni.
In clipa de fata s-a descoperit o serie de medicamente numite renoprotectoare, care controleaza tensiunea arteriala si albumina din urina, micsorand astfel numarul de pacienti care au nevoie de dializa. In privinta cifrei care indica creatinina, daca aceasta a ajuns la 3 inseamna ca functioneaza doar 10% din numarul de nefroni ai rinichiului. Daca valoarea creatininei se plaseaza intre 2 si 2,5 inseamna ca 10%-15% dintre nefroni sunt functionali si, fiindca nu s-a ajuns la pragul de 3, tratamente cu medicamente neuroprotectoare amana cu cativa ani recurgerea la dializa.
Citește pe Antena3.ro