x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Este tutunul "diavolul-diavolilor?"

Este tutunul "diavolul-diavolilor?"

de Florin Condurateanu    |    28 Iul 2012   •   21:00
Este tutunul "diavolul-diavolilor?"

Daca intr-o privinta vocile medicilor canta aceeasi "arie", cu siguranta ca obiectul solidarizarii este tutunul. Se intrec medicii sa faca rechizitorii tot mai neiertatoare la adresa tutunului.

Tutunul este adus in banca acuzatilor cu lanturi grele la picioare si la mani si acuzat pentru toate relele din organismul omenesc. Cine stie ce se va intampla in viitor, insa pana una-alta specialitatile medicinei declara tutunul sec, fara drept de apel: "diavolul-diavolilor".

Iata cateva explicatii la indemana. S-a descoperit ca tutunul provoaca o contractie a vaselor. Dar, dupa cum vom vedea, nu numai a vaselor, ci si a altor "tuburi", cum ar fi bronhiile. Pai, atunci pe buna dreptate, cardiologii, diagnosticand o boala de inima si mai ales un infarct, ii poruncesc bolnavului in primul rand sa arunce pachetul cu tigari la cosul de gunoi. Va dati seama ca ateroscleroza asterne harnica grasimi pe peretii arterelor si venelor. Si, daca placile de aterom ingusteaza diametrul de curgere a sangelui, raul este si mai mare cand vasele acestea infundate se mai si contracta. De vina fiind tigara.

In cazul unei grave boli a plamanilor numita BPOC, adica bronhopneumonia obstructiva cronica, cu enfizem, primul sfat al medicului este sa fie abandonat fumatul. Si acolo bronhiile prin care vine aerul sunt micsorate din cauza unor secretii stanjenitoare, iar ca necazul sa creasca, tutunul produce o contractie suplimentara a acestor "tevi" prin care ajunge aerul la plamani. Consecintele BPOC sunt severe: micsorarea capacitatii de respiratie. Daca bolnavul cu BPOC renunta la fumat, deteriorarea acestei capacitati respiratorii nu mai avanseaza. Nu se revine la capacitatea normala de respiratie, dar macar starea nu se inrautateste. Acel alibi al unora, potrivit caruia "ce rost are sa ma las acum de tigara, dupa 40 de ani de cand fumez", nu sta in picioare. In orice moment, abandonarea fumatului este benefica.

Putini stiu ca pacatosul de fumat face rau si ficatului, si implicit oxigenarii oricarui tesut. La nefumatori, celula ficatului realizeaza 36 de legaturi de oxigen. In cazul fumatorilor, acest proces este lovit zdaravan in prezeta bioxidului de carbon rezultat din arderea tigarii. Astfel, celula hepatica stabileste doar doua legaturi de oxigen. De unde apare si o importanta saracire in energie.

×