x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Excesul de cola duce la probleme musculare

Excesul de cola duce la probleme musculare

19 Mai 2009   •   00:00

Doctorii avertizează asupra faptului că excesul de cola poate avea drept consecinţe afectarea masei musculare a organismului trecând de la stadii de uşoară atonie şi ajungându-se chiar şi la paralizie musculară.



Cauza producerii acestor disfuncţii la nivel muscular este faptul că nivelul potasiului din sânge scade în urma consumului  excesiv a băuturii răcoritoare, menţionează un raport al International Journal of Clinical Practice.

Comentariul specialiştilor menţionează că în societatea modernă, ca urmare a unei campanii agresive de marketing, în ţările industrializate numărul celor care consumă cel puţin 2-3 litri de băuturi răcoritoare pe zi atinge câteva zeci de milioane şi este în continuă creştere.

Studiul spune că factori activi în scăderea nivelului de potasiu din sânge (hipokalaemie) pot fi enumerate trei dintre ingredientele ce intră în compoziţia băuturii: glucoza, fructoza şi cafeina, rolul jucat de fiecare dintre aceşti parametrii nu a putut fi stabilit cu precizie şi diferă de la caz la caz. Totuşi studiul a putut concluziona că intoxicaţia cu cafeină a fost determinantă  în majoritatea cazurilor de hipokalaemie.

În favoarea acestei concluzii este relatat cazul unui australian care consuma între 4 şi 10 litri de cola pe zi, şi care a avut nevoie de o intervenţie de urgenţă  în urma unei pareze suferite de muşchii intercostali, şi de aici în blocaj respirator.

Un alt exemplu relatează cazul unei femei însărcinate care consuma cu regularitate 3 litri de cola zilnic şi care se plângea de oboseală, lipsa poftei de mâncare şi o permanentă stare de vomă. Investigaţiile medicale au a reliefat o aritmie cardiacă, având drepta cauză  nivelul scăzut de potasiu din sânge.

Consumul excesiv al băuturilor răcoritoare a fost relaţionat cu obezitatea, diabetul şi probleme ale danturii şi ale oaselor. Comentând rezultatele studiului producătoril de băuturi răcoritoare au insitat asupra faptului că produsele lor sunt sigure, atunci când sunt consumate cu moderaţie şi că în cazurile menţionate de studiu este vorba de o prea mare particularizare a situaţiei prezentate.
bbc.co.uk

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă