Câteva clicuri şi internetul ar putea deveni o asistentă medicală, capabilă de un diagnostic. Este concluzia unui experiment original numit "clinica online pentru tuse", aplicat în Marea Britanie.
Câteva clicuri şi internetul ar putea deveni o asistentă medicală, capabilă de un diagnostic. Este concluzia unui experiment original numit "clinica online pentru tuse", aplicat în Marea Britanie.
De avantajele acestui experiment, prezentat la Congresul anual al Societăţii Europene de Pneumologie de la Berlin au beneficiat 8.500 de britanici. Experimentul constă într-un site interactiv, conceput de Serviciul Naţional al Sănătăţii din Marea Britanie şi de sistemul naţional de sănătate britanic. Site-ul este destinat persoanelor suferinde de tuse cronică, persistentă mai mult de opt săptămâni.
Chestionarul aprofundează simptomele şi antecedentele pacienţilor. Răspunsurile acestora sunt analizate pentru a preciza diagnosticul cel mai apropiat din trei cele mai frecvente: reflux gastro-esofagian, astm şi rinită.
Participanţii la experiment au primit răspunsul prin e-mail, cu informaţii privind îngrijirea sănătăţii potrivit recomandărilor europene. Se recomandă, de asemenea, transmiterea e-mail-ului medicului, ca bază de discuţie între acesta şi pacient.
Plecând de la acest experiment s-a pus întrebarea dacă clinica virtuală poate fi extinsă şi în Franţa, dar şi la alte patologii. Dominique Dupagne, medic generalist, francez citat într-un articol publicat recent în Le Figaro, spune că netul reprezintă un instrument formidabil în domeniul medicinei, însă cu performanţe minore în cazul formulării diagnosticului. Potrivit lui Dominique Dupagne, abia 5% dintre patologii ar putea fi precizate prin chestionare.
Am abordat şi un specialist român, medicul pneumolog Magdalena Ciobanu din cadrul Institutului Naţional de Pneumologie "Marius Nasta". Acest experiment poate fi util în măsura în care reuşeşte să dirijeze în mod corect pacientul spre medicul de care are nevoie pentru a-şi trata suferinţa.
Din sfera bolilor respiratorii, doar simptomul de tuse ar putea fi evaluat prin această metodă, consideră dr Magdalena Ciobanu. Specialistul nostru spune că poate este un medic "de modă veche" atunci când consideră că nici un chestionar, oricât de complet ar fi acesta, nu poate înlocui metoda clasică a pacientului faţă în faţă cu medicul pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Citește pe Antena3.ro