x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Experiment inedit - Turism extraterestru in scaunul cu rotile

Experiment inedit - Turism extraterestru in scaunul cu rotile

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2007   •   00:00
Experiment inedit - Turism extraterestru in scaunul cu rotile

Astrofizicianul Stephen Hawking, imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza unei boli degenerative, participă la un zbor in condiţii de imponderabilitate. El speră să fie unul dintre primii pasageri ai unui zbor turistic in spaţiu, in perspectiva anului 2009.

Scopul antrenamentului este de a oferi unui specialist renumit in domeniul gravităţii posibilitatea de a trăi experienţa gravităţii zero, a declarat Peter Diamandis, directorul Societăţii Zero Gravity, o societate de turism aerian din Florida, organizatoarea acestui zbor in imponderabilitate. Astrofizicianul britanic Stephen Hawking are 65 de ani şi este autor al lucrării de succes "O scurtă istorie a timpului", publicată in 1988.

In acest "zbor", el va fi monitorizat de o echipă medicală complexă. Experimentul va avea loc intr-un avion specializat pentru acest tip de zbor, in condiţii ce simulează imponderabilitatea. Aparatul, un Boeing 727-200 modificat, va decola şi ateriza pe pista Centrului spaţial Kennedyin apropiere de Cap Canaveral din Florida, loc devenit tradiţional pentru lansarea navetelor spaţiale. Avionul va urca pană la aproximativ 10.000 de metri altitudine, intr-un unghi de 45 de grade, inainte de a plonja la 2.500 de metri, determinand "flotarea" pasagerilor timp de 30 de secunde. Iar acest episod este reluat la anumite intervale. In timpul zborurilor de pregătire pentru astronauţi, aceste manevre repetate reuşesc să recreeze gravitatea de pe Marte, Pămant, Lună, dar şi gravitatea zero.

DESTIN. Pilotul va trebui să se adapteze reacţiilor lui Stephen Hawking, care nu are controlul asupra muşchilor, din cauza bolii lui Charcot, diagnostic pe care astrofizicianul il duce de la varsta de 22 de ani. Stephen Hawking se deplasează cu ajutorul scaunului rulant, comunică prin intermediul unui ordinator şi al unui sintetizator vocal. Ceea ce nu l-a impiedicat pe britanic să urmeze o carieră strălucită de cercetător, fiind interesat in mod special de teoria Big Bang, găurile negre şi noţiunea spaţiu-timp. Profesor de matematică la Universitatea din Cambridge, Stephen Hawking va putea efectua acest experiment gratuit, potrivit Gravity Zero, care in mod normal cere in jur de 3.500 de dolari pentru o plimbare la bordul lui G-Force One. Stephen Hawking speră să depăşească faza experimentului şi să fie unul dintre primii turişti in spaţiul extraterestru in anul 2009.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stephen hawking