x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fiecare varsta are farmecul ei

Fiecare varsta are farmecul ei

00 0000   •   00:00

Copilaria, varsta inocentei. Pubertatea si adolescenta, varsta dezvoltarii sexuale. Maturitatea, varsta fertilitatii. Batranetea, varsta intelepciunii. Fiecare varsta are farmecul ei, daca te bucuri din plin de viata.

Cum ar fi daca ne-am naste batrani si am muri copii? Am fi mai fericiti? Ne-am bucura mai mult de viata? Ne punem mereu zeci de intrebari si lansam nenumarate ipoteze si retete pentru a fi fericiti. Si uitam ca, indiferent de modificarile care se produc o data cu trecerea timpului, bucuria fiecarei varste e in noi.

Auzim frecvent: "Copilaria este perioada in care reusim cu adevarat sa ne bucuram, sa fim fericiti". Iar perioada de dupa varsta de 11-12 ani este perceputa ca o "cadere din rai". Ce inseamna practic pierderea raiului? "Inseamna, in primul rand, pierderea spontaneitatii. Incepem sa resimtim pe propria piele si sa traim starea de teama, de tensiuni interioare. Incepem sa patrundem in realitatea exterioara, iar refugiul in lumea fantasmelor, in lumea interioara este din ce in ce mai greu de obtinut, pentru ca suntem pusi in fata cu responsabilitati si cu implicatii la nivel afectiv altfel traite decat pana acum. De acum incepem sa luam contact, la un nivel mai profund, dar in acelasi timp mai tensionant, cu propria lume afectiva si cu cei din afara", ne explica psihologul Stefania Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie din Bucuresti. In plus, bucuria de a trai a adolescentului se vede prinsa intre constrangerile exterioare si ceea ce l-ar bucura cu adevarat. Cum ar fi de exemplu investirea cu incredere de catre ceilalti, sprijinul de a se putea afirma, de a se putea gasi", arata specialistul nostru.

ADULTI

Carol Kohen/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
In viata de adult, fericirea se asociaza cel mai frecvent cu timpul liber, cu iesitul in parc, cu activitatile care nu implica obligatii. "Aceasta este insa o premisa falsa. Pentru a fi fericiti si pentru a ne bucura ca traim, nu e musai sa ne alocam o anumita secventa din zi sau din saptamana. Singura conditie pentru a simti bucuria de a trai este ca ea sa existe in noi. Fie ca suntem la munca, acasa, ca mergem pe strada, putem sa avem in noi aceasta stare. Este o stare de fond, indiferent cum o numim: fie ca ii spunem stare de impacare, multumire, acord cu noi insine, toate acestea nu reprezinta decat o emotie, un sentiment de fond care ne insoteste pe parcursul intregii noastre existente", este de parere psihologul.

Un alt impediment in calea bucuriei de a trai perioada maturitatii si apoi varsta a treia este tendinta de a trai in trecut. "O alta conditie pentru a simti bucuria ca traim este aceea de a trai plenar aici si acum. Dintr-un regret imens pentru trecerea timpului vin rautati, invidii, sentimente care ne umbresc fericirea. Si in loc sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera prezentul, suferim pentru ceea ce am avut sau pentru ceea ce nu o sa mai avem niciodata. Axa timpului cuprinde trecut, prezent si viitor. De cele mai multe ori insa prezentul este sarit, pentru ca fie suntem blocati undeva in trecut si nu ne putem desprinde, fie pentru a fugi de trecut ne aruncam foarte puternic in viitor cu planuri, responsabilitati si obligatii si nu reusim sa traim in prezent. Cum sa facem sa fim fericiti? Ce ar fi, de exemplu, sa traim in prezent?", ne propune psihologul Stefania Nita.

MATERNITATEA

Nu putem vorbi despre femeie fara a vorbi de maternitate. Psihologii spun ca a concepe un copil este semnul maturitatii depline a femeii. Lucru cert este ca sarcina marcheaza cel mai important eveniment din viata ei. Important atat prin implicatiile fizice, cat si prin cele psihice. Despre aceasta etapa din viata femeii ne vorbeste dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrician in cadrul Spitalului Clinic Filantropia. Toate femeile sunt pregatite psihologic pentru venirea primului ciclu menstrual, pentru maternitate si, in final, pentru aparitia menopauzei. Dar tine maternitatea de o anumita varsta? "Un copil este o mare bucurie, indiferent de momentul in care apare. Atata vreme cat varsta biologica ne permite sa purtam o sarcina, maternitatea este o realizare in orice etapa a vietii", ne asigura dr. Anca Simionescu. Dar sa nu uitam ca sarcina vine cu o multitudine de transformari fizice, in fata carora multe dintre viitoarele mamici se panicheaza. "Ar trebui considerate cat se poate de firesti", ne linisteste medicul obstetrician. Schimbarile corporale implica o crestere simtitoare in greutate, care merge pana la modificarea radicala a siluetei. De asemenea, gravida va simti o crestere a debitului cardiac, o scadere a tensiunii arteriale, se va confrunta cu retentia apei, va suferi indigestii, stari de ameteala, lesin. Si metabolismul se va modifica, astfel ca va creste nevoia de nutrimente, vitamine, oligoelemente, care sa asigure atat hrana bebelusului, cat si starea de bine a mamei. Cu putin noroc, totul va reveni la normal dupa nastere.

HORMONII LA FEMININ

Pubertate, premenopauza, menopauza... Viata femeilor este guvernata de activitatea hormonala. Explica aceasta activitate medicul endocrinolog Corina Neamtu de la Institutul de Endocrinologie. Ovarele, cele doua mici organe situate de o parte si de alta a uterului, contin la nastere circa 700.000 de foliculi.

Doar 400-500 dintre acestia ajung la maturitate si produc cate un ovul la fiecare ciclu menstrual. Tot acest proces are loc sub actiunea hormonilor sexuali femini: estrogenul si progesteronul. Dar adevaratul dirijor al orchestrei hormonale se afla... unde altundeva decat in cutia craniana. La baza creierului este hipotalamusul, acea mica glanda-cheie a intregului sistem hormonal. Stimulat de sistemul nervos central, hipotalamusul stimuleaza la randul lui glanda hipofiza, care produce hormoni ce transmit semnale ovarelor in scopul maturizarii unui folicul care va secreta un ovul. Pe masura ce ovulul se maturizeaza, cantitatea de estrogen se mareste. Nivelul maxim de estrogeni este atins in ziua ovulatiei. In lipsa fecundarii, nivelul hormonilor scade, iar ovulul este eliminat. Tot acest lant hormonal asigura echilibrul femeii la varsta fertilitatii. La apropierea menopauzei, ovarele nu mai elibereaza cate un ovul in fiecare luna, nivelul hormonilor oscileaza intr-un ritm neregulat, ciclul menstrual devine imprevizibil. Dupa un an de la ultima menstruatie se poate spune ca s-a instalat menopauza. Post menopauza se restabileste un echilibru hormonal care se poate mentine tot restul vietii.

... LA MASCULIN

Jason Hetherington/STONE/Getty/GULIVER
Ca si in cazul femeilor, la barbati, modificarile hormonale au loc pe tot parcursul vietii, dupa un program prestabilit genetic, care incepe inca din perioada vietii intrauterine. "In timpul dezvoltarii embrio-fetale, sub actiunea factorilor hormonali se formeaza gonada unisexuala, organele genitale interne si externe, ca si sexualizarea neuro-comportamentala. Urmeaza o perioada de «acalmie», perioada copilariei, dupa care organismul este supus unor transformari caracteristice perioadei pubertale", precizeaza dr. Daniela Dinu, medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, de la Institutul de Endrocrinologie "C.I. Parhon". Intre 12 si 16 ani, sub influenta hormonilor sexuali, dintre care cel mai important este testosteronul, unele componente ale organismului dobandesc particularitati specific masculine: dezvoltarea scheletului, a musculaturii, tegumentelor, pilozitatii (barba, mustata, torace), dezvoltarea laringelui cu ingrosarea timbrului vocal. Hormonii sexuali masculini favorizeaza sinteza de proteine, in special la nivelul muschilor striati, determinand dezvoltarea musculaturii. In acelasi timp, determina accelerarea ritmului de crestere in inaltime (5-8 cm/an), dezvoltarea scheletului. "Ca o consecinta a modificarilor hormonale ale acestei perioade survine stimularea dorintei sexuale si a potentei. La adult, elementele sexualizarii masculine dobandite la pubertate se mentin pe toata perioada de maturitate, cu conditia ca testiculul sa-si pastreze norma de functionalitate", arata dr. Daniela Dinu. Dupa 50 de ani, secretia hormonala a testiculului inregistreaza un declin lent si progresiv, de asemenea scade capacitatea reproductiva, etapa ce defineste climacteriul sau andropauza.

DIETA. Atat la pubertate, cat si la menopauza se produc modificari ale arhitecturii trupului. Perioadele de furtuni hormonale specifice acestor etape ale vietii sunt insotite uneori de luarea in greutate. De aceea, atat adolescentele, cat si femeile aflate in preajma menopauzei nu trebuie sa uite ca dieta sanatoasa este esentiala pentru buna functionare a sistemului endocrin. Cerealele, fructele si legumele proaspete, lactatele, pestele, carnea slaba nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor care vor sa se fereasca de obezitate, dusmanul care da peste cap sistemul endocrin. Alaturi de alimentatia echilibrata, din stilul de viata nu trebuie sa lipseasca activitatea fizica. Respectand aceste doua masuri, femeile vor avea sanse sporite de a fi ferite de osteoporoza, asa-numita boala a oaselor fragile care apare mai ales dupa menopauza.
FARA STRES. Maternitatea nu ar trebui sa fie o etapa generatoare de stres in viata femeii, ci una dintre cele mai fericite. Cu toate acestea, sarcina este pentru multe femei sinonima cu frica si emotiile. Doua sunt temerile cele mai mari ale gravidelor: momentul nasterii si riscul de malformatii. "Stresul mamicilor trebuie sa dispara atata vreme cat exista o supraveghere constiincioasa a sarcinilor. Cu ajutorul medicului de familie si obstetricianului, gravidele pot efectua controale periodice, ecografii pentru depistarea malformatiilor, pot lua lectii despre nasterea si ingrijirea copilului. Si pentru durerea de la nastere exista o solutie eficienta: anestezia peridurala. Prin urmare, putem gasi solutii pentru a ne bucura din plin de aceasta etapa a vietii", precizeaza medicul obstetrician Anca Simionescu.

MENOPAUZA. Nu este o boala menopauza, ci o stare fiziologica normala, care marcheaza finalul perioadei de fertilitate. Daca menopauza survine in mod firesc in jurul varstei de 50 de ani, majoritatea femeilor sunt ferite de neplaceri.
PUBERTATE. La varsta pubertatii, sub actiunea hormonilor sexuali, incep sa se formeze sanii, apare parul pubian si se declanseaza ciclul menstrual. Aceste transformari se vor finaliza o data cu maturizarea organelor genitale.

ANDROPAUZA. Pe masura inaintarii in varsta, barbatii inregistreaza un declin lent al functiei mai multor glande endocrine. "Debutul andropauzei se situeaza in jurul varstei de 55-60 de ani. Termenul de andropauza este oarecum incorect, deoarece sugereaza suspendarea brusca a functiei testiculare. Mai aproape de realitate este notiunea de «deficit androgenic partial al barbatilor in varsta» sau cea de «deficit endocrin partial»", afirma dr. Daniela Dinu. Terapia de substitutie hormonala la barbatul in varsta se face cu preparate androgenice, la recomandarea si sub supravegherea medicului specialist.
×