x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Frigurosii sunt candidati la reumatism

Frigurosii sunt candidati la reumatism

28 Feb 2004   •   00:00

Se aud vorbele astea prin popor: "Saracul a facut o amigdalita cu infectie, nu a tratat-o ca lumea, asa ca a dat in reumatism, nu a fost descoperita la timp si i-a atacat inima". Este oare un sambure de adevar pe fluxul acesta pacatos?

Ne lamureste doctorul Victor Lotreanu, vechi specialist in laborator si imunologie. Reumatismul poate fi acut, din categoria artrita, terminatia "ita" fiind aplicata in general in maladiile inflamatorii. Dar reumatismul poate fi si cronic, acele procese degenerative cu denumiri terminate in "oza", artroza, spondiloza.

In categoria reumatismului acut exista doua nedorite vedete: reumatismul articular acut (febra reumatismala) si poliartrita reumatoida. Reumatismul articular acut are la origine o infectie de focar. Infectiile sunt fie in sfera ORL, de exemplu e vorba de rinosinuzite acute, otite acute, amigdalite acute, eventual intervine si o infectie dentara. De vina este streptococul beta-hemolitic, care se cantoneaza in amigdale, in dinti, in ureche si arunca in sange toxina lui. El musca astfel din inima, atinge articulatiile si nu uita vasele. Acest tip de reumatism are trei caracteristici: se muta de la umar la sold, la cot, deci are un caracter migrator. A doua caracteristica este ca ataca inima fie in toate straturile peretelui cardiac, fie prinde doar primul strat endocardita, apoi boala indusa de reumatism evolueaza spre insuficienta aortica si insuficienta mitrala. A treia caracteristica este ca reumatismul articular acut raspunde favorabil la tratamentul pe baza de salicilat, adica maladia e sensibila si la batrana aspirina si la medicamentele antireumatismale moderne.

Si alte cauze pot provoca acest tip de reumatism, gonococul vinovat de blenoragie, dar si sifilisul pot ataca si articulatiile, exista si o artrita provocata de TBC, dupa cum unii sufera de reumatism alergic. Se mai stie ca oamenii sensibili la frig, adica frigurosii, sunt candidati la reumatism.
FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă reumatism