x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gâlma din creier

Gâlma din creier

de Florin Condurateanu    |    18 Aug 2009   •   00:00

În creierul unor oameni se întâmplă o ciudăţenie. Deodată pe un vas al creierului apare o umflătură, o gogoaşă, şi acolo există marele risc să cedeze peretele vasului şi să se declanşeze o hemoragie cerebrală. Acestei umflături pe un vas al creierului, medicina îi spune anevrism.



Din naştere, cei mai mulţi oameni cu anevrism au o anumită şubrezenie în stratul mijlociu al peretelui vasului cerebral. Este partea musculară a vasului care răspunde de contracţia vasului. Acest defect din naştere cu slaba rezistenţă a peretelui vasului duce la apariţia anevrismului, acelei gâlme din peretele vasului.

Medicina mai spune că aceste umflături pe vasele creierului la unii oameni înseamnă şi incompleta adaptare a creierului şi vaselor la poziţia în două picioare, la poziţia bipedă. O astfel de situaţie periculoasă a lovit-o şi pe îndrăgita şi sufletista cântăreaţă Elena Cârstea. Un control i-a descoperit această umflătură pe vasele creierului şi trebuie acţionat pentru a preîntâmpina spargerea vasului, provocând hemoragie.

Aceste defecte apar de obicei pe porţiuni limitate ale vasului, mai ales în partea din faţă a creierului. Circa 5% din populaţia planetei prezintă un astfel de anevrism, o dilataţie pe vasele creierului. În cele mai multe cazuri, omul se naşte cu şubrezenie a unui vas în creier, iar anevrismul dă manifestări mai târziu, la 30-50 de ani, mai ales la persoanele hipertensive. Anevrismul, această gâlmă apărută din peretele unui vas al creierului, reprezintă cauza cea mai deasă de hemoragie cerebrală.

Prin umflarea peretelui vasului, acest perete se subţiază şi la o presiune mai mare se rupe, apărând hemoragia în creier. Când se descoperă un anevrism în creier trebuie să se treacă la măsuri pentru a nu lăsa vasul să se rupă. Există metode chirurgicale, dar şi metode cu sonde, introducând o biluţă sau un balonaş în vas, după cum nu s-a abandonat nici terapia cu medicamente.
Alte amănunte în articolul următor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă