x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gimnastica inseamnă sănătate şi frumuseţe

Gimnastica inseamnă sănătate şi frumuseţe

05 Iun 2007   •   00:00

Conceptul de GIMNASTICĂ MENTALĂ sau SHAPING a intrat şi pe piaţa romănească spre finele anului 2005, cănd la Bucureşti s-a deschis primul centru de acest gen din Romănia.

Conceptul de GIMNASTICĂ MENTALĂ sau SHAPING a intrat şi pe piaţa romănească spre finele anului 2005, cănd la Bucureşti s-a deschis primul centru de acest gen din Romănia.

Acest curent foarte la modă in Europa, incet dar sigur, incepe să căştige teren şi la noi, chiar dacă pentru mulţi rămăne incă o necunoscută.

Shaping-ul se poate traduce prin antrenament de gimnastică cu o adresabilitate largă, ce solicită la minimum aparatele cardiovascular şi osteoarticular, dar, in acelaşi timp, este extrem de solicitant şi eficient pentru musculatură, căreia ii oferă o elasticitate şi un tonus optime.

Recomandarea primară este făcută către persoanele cu afecţiuni cardiovasculare cărora le este contraindicat efortul fizic intens, persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, care prezintă afecţiuni osteoarticulare sau de natură reumatismală. Se adresează in egală măsură şi persoanelor sănătoase pentru care sălile de fitness sau cluburile sportive reprezintă locuri aglomerate şi zgomotoase sau care nu sunt intotdeauna la indemănă, dar care vor să işi recapete tonusul muscular, să-şi intreţină sau să işi remodeleze silueta.

Shaping-ul apelează la efortul izometric care este aplicat pe grupe musculare mari, iar datorită poziţiei de lucru pe aparat grupa musculară vizată este eficient izolată şi intens antrenată, restul corpului rămănănd relaxat, astfel evităndu-se suprasolicitarea articulaţiilor sau a cordului.

Staţiile de gimnastică permit dozarea eficientă a efortului funcţie de capacitatea fiecărui individ in parte. Pacientul are control absolut asupra intensităţii exerciţiului şi efortului depus, poate face pauze oricăt de des doreşte şi poate adopta poziţia de lucru pe aparat care să ii ofere un plus de confort.Â

Şedinţa de shaping durează 60 de minute şi implică antrenamentul pe 6 staţii diferite, 10 minute de lucru pe fiecare, antrenăndu-se astfel mai mult de 90% din musculatură. Dificultatea exerciţiilor nu este una standard, ea se adaptează in funcţie de capacităţile pacientului. Astfel, acest tip de gimnastică este potrivit atăt pentru incepători, căt şi pentru persoanele antrenate, iar la finalul şedinţei efortul făcut este similar celui depus la o sală de fitness, insă cu mai puţin stres pentru articulaţii şi inimă.

Inedit este programul audio care insoţeşte fiecare aparat, elaborat de o echipă de psihoterapeuţi austrieci, ce are drept scop inducerea unei stări de relaxare la nivel mental prin meditaţie, muzică şi exerciţii de respiraţie.

Acest program reuşeşte reeducarea respiratorie atăt din punct de vedere al tipului de respiraţie - şi anume tipul de respiraţie abdominală ce are avantajul de a ventila complet şi eficient plămănul, aportul de oxigen fiind optim - căt şi din punct de vedere al volumelor de aer mobilizate, cunoscut fiind faptul că majoritatea populaţiei foloseşte o respiraţie de tip costal care este prea puţin eficientă şi care utilizează un procent prea mic din capacitatea pulmonară.

Programul audio aduce un plus de confort antrenamentului, nepermiţănd pacientului să fie distras de problemele cotidiene, impunăndu-i să urmărească indicaţiile vocii din căşti şi astfel factorii de stres sunt eliminaţi, iar urmărirea indeaproape a exerciţiilor de respiraţie aduce cantitatea de oxigen necesară organismului şi astfel se atinge o plăcută stare de relaxare.

In timp, efectele acestui tip de antrenament au fost atent monitorizate, iar rezultatele studiilor făcute de experţi in domeniu au relevat nu numai o scădere a nivelului colesterolului sangvin impreună cu o imbunătăţire vizibilă a tonusului muscular şi a mobilităţii articulare, ci şi o creştere a oxigenului in sănge o dată cu o scădere a masei adipoase. La persoanele cardiace s-a inregistrat o creştere a capacităţii de efort, o stabilizare a nivelului tensiunii arteriale şi in final o creştere a gradului de independenţă, iar in cazul persoanelor care prezintă afecţiuni reumatismale s-a inregistrat o creştere a mobilităţii articulare, diminuarea durerilor apărute la mobilizare, o stagnare in evoluţia bolii şi o mai mare libertate de mişcare.

Aşadar, prin shaping se aduc in armonie corpul şi mintea, această formă de gimnastică creşte nivelul tonusului muscular, reeducă respiraţia şi induce o plăcută stare de relaxare, acţionănd in acelaşi timp şi asupra poziţiei corpului, corectănd eficient viciile de postură.

Shaping reprezintă formula succesului pentru sănătate, frumuseţe, fitness şi siluetă.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii