x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Grasii, in pericol

Grasii, in pericol

23 Noi 2004   •   00:00

In lume exista 300 de milioane de obezi si peste un miliard de supraponderali, adica numarul de grasi se apropie de cifra populatiei Chinei. Medicii leaga din ce in ce mai mult obezitatea de diabetul de tip 2.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Diabetul de tip 2 se intalneste cel mai frecvent la 80%-90% din totalul cazurilor de diabet. Dupa cum in randul diabeticilor de tip 2, 70%-90% sunt obezi. De altfel, cifrele legate de raspandirea din ce in ce mai mare a diabetului produc al doilea frison. Azi exista 180 de milioane de diabetici in lume, iar prognoza pentru 2020 inseamna o teribila alarma, se va ajunge la 300 de milioane de bolnavi de diabet, practic o dublare a imbolnavirilor de diabet fata de anul 2000. Tocmai de aceea, ziua de lupta impotriva diabetului din aceasta luna s-a desfasurat sub deviza: "Luptand impotriva obezitatii".

Profesorul doctor Mircea Cheta, presedintele Societatii romane de diabet, nutritie si boli metabolice, dupa ce a prezentat cele de mai sus, explica principalele cauze care conduc la obezitate, si anume: stilul de viata negativ si factorii genetici. Ce inseamna in cateva cuvinte stilul de viata rau care provoaca obezitatea? Este foarte periculoasa alimentatia nesanatoasa, cea care este principala cauza de obezitate. Alimentatia astazi este prea bogata in calorii, cu prea multe grasimi si dulciuri. Alimentele sunt din ce in ce mai concentrate, mai placute la gust, mai bogate energetic, dar aceste alimente nu sunt in concordanta cu nevoile metabolismului. Mancarurile din zilele noastre au multe calorii, sunt in volum mic si, fiind gustoase, se mananca in exces. A doua componenta a stilului de viata negativ este sedentarismul. Omul a fost "proiectat" sa se miste, nu sa stea ore intregi pe scaun in fata calculatorului sau al televizorului si sa se duca cu masina si pana la magazinul din colt. Alte cauze ale stilului negativ de viata sunt stresul, fumatul, excesul de alcool, cafeua, poluarea etc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă