x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Imblanzirea pietrei

Imblanzirea pietrei

11 Iun 2004   •   00:00

Ce sperante au cei arsi cu fierul inrosit de groaznica durere provocata de o piatra la rinichi?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cum pot scapa ei de calculii intepeniti de regula in zonele stramte, la iesirea din ureter spre vezica urinara sau chiar in mucoasa ureterului? Cea mai lesnicioasa varianta este eliminarea spontana a pietrei. In timpul colicii, urologul nu recomanda sa se bea multe lichide, caci ele apasa ca un piston pe calcul, sporind durerile. Se administreaza antialgice pentru calmarea durerilor, iar pentru reducerea edemului se adauga medicamente antiinflamatoare. Fiind vorba de un spasm, in terapie se regasesc si medicamente care relaxeaza musculatura neteda. Dupa linistea episodului dureros, urologul trece la examene radiografice pentru estimarea posibilitatilor de eliminare spontana a calculului, se stabileste marimea calculului, amplasarea lui, constata daca e libera calea urinara, fara strangulari sau obstacole. Sub supravegherea urologului, pietrele se pot elimina singure dupa 2-3 saptamani, daca sunt indeplinite criteriile de mai sus.

In alte conditii, calculii trebuie scosi prin interventiile urologice. Chirurgia cu bisturiu a intrat intr-un con de umbra, se practica doar in 1% dintre cazurile de extragere a calculilor. Erau destule dezavantaje, in primul rand era vorba de o operatie cu riscurile de rigoare, apoi, pentru un calcul de un centimetru se taia peretele abdominal pe o lungime de 15 centimetri. Se intampla ca peretele abdomenului sa nu se refaca si se intalneau eventratii, iesiri ale unor organe prin musculatura abdominala nesudata. Si apoi ce te faci cu recidivele colicilor renale, se repeta operatia cu bisturiul de cateva ori?

Tehnica medicala s-a straduit sa conceapa o serie de aparate care sa extraga pietrele fara ca bisturiul sa taie in peretele abdomenului. Prima metoda neinvaziva a aparut in 1980 si a fost botezata litrotripsie extracorporeala. Principiul se bazeaza pe niste unde de soc concentrate la nivelul calculului pentru a-l fragmenta. Pacientul este asezat pe o masa care lanseaza impulsuri asupra pietrei, ea este sfaramata si fragmentele se elimina in 2-3 luni. Aceasta metoda a undelor nu se poate aplica celor obezi, cu deficiente de coagulare, celor care nu au calea urinara libera si daca piatra este mai mare de 1,5 centrimetri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă