x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei "Imi fuge genunchiul"

"Imi fuge genunchiul"

04 Noi 2004   •   00:00

Am mentionat in acest colt de pagina ca azi nu se mai scot meniscurile pe banda rulanta. Artroscopia, acea inspectare a genunchiului cu o camera video, si interventiile artroscopice miniinvazive pot decupa cat mai putin din meniscul rupt sau pot chiar sa-l carpeasca, lasandu-l pe loc.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Studiile au demonstrat ca prezenta meniscului intarzie instalarea artrozei in geunchi. Dar foarte important pentru genunchi este si manunchiul de ligamente. Stabilitatea genunchiului este asigurata de doua ligamente incrucisate si de doua ligamente colaterale. Cand unul dintre ligamente se rupe, se ajunge la instabilitatea genunchiului. Se vaita unii oameni: "Imi fuge genunchiul!". Miscarea genunchiului e anormala si o articulatie instabila se deterioreaza mai repede. Refacerea unui ligament rupt se face de catre ortoped fie cu un alt ligament prelevat chiar de la pacient, fie cu un ligament conservat in banca de oase si ligamente. In refacerea ligamentelor incrucisate se poate lucra cu artroscopul in acea interventie miniinvaziva, dar operarea ligamentelor colaterale, care sunt in afara genunchiului, se poate face doar cu bisturiul prin operatie clasica.

Doctor Rodica Marinescu, medic primar la Clinica de ortopedie a Spitalului Colentina, explica in continuare ca din cele doua metode se poate face o combinatie intr-o interventie pe genunchi. Dupa refacerea prin operatie a unui ligament este necesara o perioada lunga de recuperare, de 6-9 luni. Ligamentele, de regula sunt foarte rezistente. Dar cu trecerea anilor orice articulatie capata un grad de erodare, de intepenire si apare instabilitatea articulatiei. Afectarea ligamentelor mai ales la tineri se face in urma unui traumatism. Daca suferindul inghite medicamente antiinflamatoare, necazul poate sa treaca, dar temporar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă