x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Impreuna da, dar neoficial

Impreuna da, dar neoficial

de Magda Marincovici    |    06 Aug 2005   •   00:00
Impreuna da, dar neoficial

Casatoria in fata altarului si a ofiterului starii civile pare sa nu mai fie la moda. Dar partenerii care au totusi o relatie neoficializata nu-si pierd dorinta de a avea copii impreuna.

Aceste concluzii, de data recenta (februarie 2005), au fost publicate de Institutul National de Statistici si Studii Economice (INSSE) din Franta, potrivit bilantului demografic din 2004. Dar specialistii anunta ca ele sunt valabile pentru majoritatea tarilor europene.

Potrivit INSSE, in 2000, in Franta, 305.400 de cupluri si-au pus verighetele, pentru ca dupa acest an sa se inregistreze o scadere a numarului tinerilor casatoriti. Astfel, in 2004, s-au consemnat 266.300 de uniuni celebrate, in scadere cu 6% fata de 2003.

Specialistii nu afirma categoric ca este un fenomen. Si chiar cei care sustin ca, dimpotriva, casatoriile pierd teren accepta ca este un fenomen pasager. Cert este insa ca pentru tineri casatoria nu mai are valoarea simbolica pe care o avea in vremea bunicilor lor.

STATISTICI. Datele oficiale mai arata ca numarul tinerilor casatoriti care divorteaza creste , al cuplurilor neoficiale care decid sa traiasca in apartamente separate. Dar nici in fata acestei realitati specialistii nu sunt categorici. Deoarece - confirma sociologii - cuplurile tinere si mai putin tinere isi dovedesc in alte moduri sentimentele. In Franta, tinerii considera ca principalele forme de angajament sunt a locui impreuna (83%) si a avea copii (64%).

Punctul culminant al vietii de cuplu este, asadar, achizitionarea in comun a unui apartament. Fie si pentru ca acest lucru presupune un contract pe o perioada precisa. Dar dincolo de aspectul comercial, este un pas importat pe calea crearii unui camin comun, a unei familii si a oficializarii relatiei. Extrem de puternica este dorinta tinerilor care traiesc impreuna de a avea copii. Chiar daca se afla in declin, casatoria isi pastreaza importanta. Chiar daca argumentul poate fi discutabil, el are greutatea lui. Interesul cuplurilor homo pentru a obtine dreptul la casatorie este invocat de cei care sustin ca institutia casatoriei este intr-un relativ declin.

EVENIMENT
"Nasterea copilului este un eveniment. El presupune efort comun din partea parintilor, plasandu-i intr-o zona de responsabilitate superioara. Multe cupluri si-au oficializat legatura dupa venirea pe lume a copilului", semnaleaza medicul Daniel Popescu. Potrivit INSSE, in Franta 3 copii din 10 sunt martori la casatoria parintilor lor. Este o dovada ca totusi casatoria este modalitatea de concretizare a sentimentelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă