x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In cuplu suntem mai sanatosi

In cuplu suntem mai sanatosi

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2005   •   00:00
In cuplu suntem mai sanatosi

Cercetatorii americani aduc dovezi potrivit carora casatoria inseamna sanatate.

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca vara sunt inregistrate mai multe casatorii comparativ cu restul anotimpurilor. Si tot ei aduc dovezi potrivit carora casatoria inseamna sanatate.

Un grup de cercetatori americani au tinut sub observatie circa 13 ani 493 de femei, cu scopul de a stabili efectele mariajului asupra sanatatii. Autorii studiului au impartit lotul de femei in doua grupe: cele casatorite sau in concubinaj si cele celibatare, vaduve sau divortate. Periodic li se efectuau diverse analize: nivelul colesterolului, tensiunea... De asemenea, la anumite intervale, ele raspundeau la un set de intrebari ce vizau viata de familie, gradul general de satisfactie etc.

CONCLUZII. Femeile maritate si multumite de mariajul lor sunt mai protejate in fata bolilor cardiovasculare, comparativ cu semenele care au o casnicie ratata sau sunt singure. Maritatele aveau nivelul colesterolului si al tensiunii in limite normale. In plus, in mod surprinzator, se bucurau de un indice al masei corporale mai scazut, fiind protejate de pericolul supraponderabilitatii sau obezitatii.

Si beneficiile casatoriei in viata femeilor nu se epuizeaza aici. Aceste doamne sunt mai rar afectate de tulburari psihologice. Astfel, ele vor fi intr-un numar mai mic victime ale depresiei sau anxietatii. Chiar si reactiile sunt mai blande in cazul femeilor casatorite care sunt stresate sau furioase. Diferente se constata si intre femeile casatorite, in functie de gradul de intelegere intre parteneri. Cand relatia de cuplu merge bine, femeia este protejata de probleme psihologice, fata de femeile care au esuat in relatia de cuplu. In paralel, s-au urmarit si efectele casatoriei asupra barbatilor. Rezultatele sunt asemanatoare: barbatul care are o relatie stabila este mai echilibrat psihic si fizic. Una dintre intrebarile adresate participantilor la studiu a fost si data casatoriei. Interesant este ca majoritatea casatoriilor s-a oficiat in lunile de vara, iar protagonistii chiar aveau un mariaj reusit.

Medicul Daniel Popescu, specialistul nostru, considera ca in cazul unei casatorii reusite, partenerii au un stil de viata echilibrat, care este cheia unei stari de sanatate bune. De asemenea trebuie tinut seama ca in doi, veniturile sunt mai substantiale ceea ce poate conferi un grad superior de acoperire a cheltuielilor curente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă