x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In hepatita cronica evitati mesele abundente

In hepatita cronica evitati mesele abundente

25 Mai 2004   •   00:00

Hepatita cronica este un sindrom clinico-patologic cu etiologii diferite, caracterizat prin inflamatie cronica, necroza hepato-celulara si, adesea, fibroza, care evolueaza fara ameliorare cel putin sase luni.

Dr. COSMIN PENA - Insitutul de Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu"

Diagnosticul de hepatita cronica este histologic, argumentarea sa fiind obtinuta prin examinarea atenta a unui prelevat bioptic hepatic. Inainte de a recurge la biopsia hepatica, medicul trebuie sa obtina informatii despre istoricul medical, simptomele si semnele clinice prezente la subiectul investigat, precum si date de laborator relevante.

Hepatita cronica reprezinta adesea o continuare a hepatitei acute virale cu evolutie nefavorabila sau incorect tratata. Exista frecvent afectari cronice ale ficatului corelate cu alte cauze, cum ar fi: dezechilibre nutritionale, intoxicatii cu diverse substante toxice sau medicamentoase, cauze autoimune.

Aportul caloric va fi stabilit in functie de starea de nutritie a pacientului. Astfel, la bolnavii a caror stare de nutritie nu a fost afectata, se va da o dieta normo-calorica, iar la pacientii cu denutritie se va opta pentru o dieta hipercalorica, in raport cu gradul denutritiei, scopul fiind acela de a se impiedica utilizarea resurselor proprii pentru obtinerea de energie si pentru a se corecta deficitul nutritional.

Dieta alcatuita din alimente proaspete, corect pregatite, aduce un aport satisfacator de vitamine si minerale, suplimentele vitaminice fiind recomandate in cazul nerealizarii unui aport corespunzator prin dieta.

Cantitatea de principii nutritive se imparte in 5-6 mese pe zi, la ore regulate, nefiind indicate mesele unice, de volum mare, abundente, servite seara inainte de culcare.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă