x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In sezonul rece se agraveaza sinuzita

In sezonul rece se agraveaza sinuzita

13 Ian 2005   •   00:00

Frigul, poluarea, fumatul, unele carii sau abcese dentare favorizeaza aparitia sinuzitelor, afectiuni care pun viata in pericol daca nu sunt tratate corespunzator.


STELUTA INDREI

TEHNICA MODERNA. Pentru diagnosticarea si tratarea sinuzitei, pacientul trebuie sa efectueze o endoscopie
Sinuzitele, denumite stiintific rino-sinuzite, pentru ca nu putem vorbi despre inflamatia mucoasei din sinusuri fara inflamatia mucoasei nazale (rinita), sunt afectiuni foarte frecvente, mai ales in sezonul rece, avertizeaza sef de lucrari dr. Codrut Sarafoleanu, medic primar ORL la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti.

ACUTE. Numarul rino-sinuzitelor acute este mai mare iarna, deoarece virozele banale deschid calea spre suferinta. Semnele care ne trimit cu gandul la aparitia sinuzitei acute sunt durerile intense de cap, febra, starea generala proasta, infundarea nasului, eventual scurgerea de puroi din nas. Cand aceasta nu apare, tot puroiul stagneaza in sinusuri, durerile devenind atroce. In astfel de situatii, pacientul trebuie sa se prezinte la un consult ORL, si nu sa-si administreze singur medicatia. Potrivit dr. Sarafoleanu, "pacientii iau frecvent de la sine putere tratament antibiotic, care este neadecvat si din punct de vedere al clasei de antibiotice folosite, si al dozei, si al duratei".

Rino-sinuzita trebuie diagnosticata de medicul ORL-ist, care indica tratamentul antibiotic corect. Medicul mai poate recurge la antibiograma (testarea sensibilitatii microbilor la antibiotice), iar tratamentul se efectueaza in functie de aceasta. O data inceput un tratament antibiotic pentru rino-sinuzita acuta, el trebuie sa dureze minimum 7 zile, media fiind de 10 zile. In afara de antibiotice se mai prescriu decongestionante nazale si antiinflamatorii.

CRONICE. Rino-sinuzitele cronice sunt cele mai frecvente, ele fiind suferinte rino-sinusale care dureaza de mai mult de 12 saptamani. Simptomele resimtite de pacient sunt infundarea nasului, uneori intermitenta, prezenta secretiilor urat mirositoare care se scurg din nas, scaderea mirosului. Cauzele frecvente care produc cronicizarea rino-sinuzitelor sunt poluarea, factorii toxici profesionali, fumatul, alergiile, suferintele dentare neglijate.

In SUA, de exemplu, rino-sinuzita cronica reprezinta cea mai frecventa boala cronica pentru care se elibereaza cele mai multe retete medicale cu antibiotice, costurile tratamentului fiind cele mai mari, adica peste 10 miliarde de dolari anual. In general, tratamentul antibiotic, antiinflamator si decongestionant nazal nu rezolva rino-sinuzita cronica, ajungandu-se la interventiile chirurgicale, ceea ce nu mai este o problema atat de grava pentru ca tehnica chirurgicala s-a modernizat. La Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria", astfel de interventii se fac cu ajutorul endoscopului, o tehnica neagresiva si putin invaziva. Astfel, pacientul este externat dupa 48 de ore, intoarcerea lui la activitatile curente fiind foarte rapida. De retinut ca punctiile de care toata lumea se teme nu au iesit inca din uz, uneori au importanta lor terapeutica, dar conditiile de anestezie s-au ameliorat si pacientul are mai putin de suferit chiar daca i se face punctie. Aproximativ 7%-10% din pacientii cu rino-sinuzita cronica grava care au neglijat boala sunt nevoiti sa suporte punctiile.

COMPLICATII GRAVE
Daca pacientii neglijeaza rino-sinuzita acuta sau cronica, boala se poate extinde, putand cuprinde toate sinusurile. Ulterior pot aparea complicatii foarte grave, precum infectiile severe la nivelul ochiului, formarea unor abcese cerebrale, meningitele si infectiile endocraniene. Faptul ca pacientul inghite puroi si pastreaza aceasta infectie poate sa provoace faringite, laringite, traheo-bronsite. Uneori, o sinuzita cronica poate sa intretina si sa agraveze astmul bronsic. "Am avut cazuri de tineri in pericol de a-si pierde viata, care au neglijat o rino-sinuzita si au ajuns la abcese cerebrale, avand nevoie de interventii chirurgicale complexe."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rino-sinuzita