Frigul, poluarea, fumatul, unele carii sau abcese dentare favorizeaza aparitia sinuzitelor, afectiuni care pun viata in pericol daca nu sunt tratate corespunzator.
STELUTA INDREI
TEHNICA MODERNA. Pentru diagnosticarea si tratarea sinuzitei, pacientul trebuie sa efectueze o endoscopie
|
ACUTE. Numarul rino-sinuzitelor acute este mai mare iarna, deoarece virozele banale deschid calea spre suferinta. Semnele care ne trimit cu gandul la aparitia sinuzitei acute sunt durerile intense de cap, febra, starea generala proasta, infundarea nasului, eventual scurgerea de puroi din nas. Cand aceasta nu apare, tot puroiul stagneaza in sinusuri, durerile devenind atroce. In astfel de situatii, pacientul trebuie sa se prezinte la un consult ORL, si nu sa-si administreze singur medicatia. Potrivit dr. Sarafoleanu, "pacientii iau frecvent de la sine putere tratament antibiotic, care este neadecvat si din punct de vedere al clasei de antibiotice folosite, si al dozei, si al duratei".
Rino-sinuzita trebuie diagnosticata de medicul ORL-ist, care indica tratamentul antibiotic corect. Medicul mai poate recurge la antibiograma (testarea sensibilitatii microbilor la antibiotice), iar tratamentul se efectueaza in functie de aceasta. O data inceput un tratament antibiotic pentru rino-sinuzita acuta, el trebuie sa dureze minimum 7 zile, media fiind de 10 zile. In afara de antibiotice se mai prescriu decongestionante nazale si antiinflamatorii.
Citește pe Antena3.ro
COMPLICATII GRAVE
|
Daca pacientii neglijeaza rino-sinuzita acuta sau cronica, boala se poate extinde, putand cuprinde toate sinusurile. Ulterior pot aparea complicatii foarte grave, precum infectiile severe la nivelul ochiului, formarea unor abcese cerebrale, meningitele si infectiile endocraniene. Faptul ca pacientul inghite puroi si pastreaza aceasta infectie poate sa provoace faringite, laringite, traheo-bronsite. Uneori, o sinuzita cronica poate sa intretina si sa agraveze astmul bronsic. "Am avut cazuri de tineri in pericol de a-si pierde viata, care au neglijat o rino-sinuzita si au ajuns la abcese cerebrale, avand nevoie de interventii chirurgicale complexe."
|