x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

03 Iun 2006   •   00:00
DESCOPERIRE. Cercetatorii turci afirma ca au descoperit o noua boala autoimuna. Dr. Ismail Reisli de la Selcuk University’s Meram School of Medicine (Turcia) a tinut sub observatie o fetita din orasul Konya. Medicul a aratat ca afectiunea - care a primit numele de CD19 Deficiency - este o tulburare grava a sistemului imunitar. El sustine ca este nevoie de studii suplimentare, pentru ca, dupa parerea sa, aceasta tulburare a sistemului imunitar poate determina grave probleme de sanatate. CD19 Deficiency afecteaza atat de mult sistemul imunitar, incat bolnavul nu poate supravietui unei banale pneumonii.

RISCURI. Femeile care s-au ingrasat cu cateva kilograme intr-un timp relativ scurt prezinta un risc crescut de a suferi de reflux gastro-esofagian, conform unui studiu publicat in New England Journal of Medicine. Studiul a fost realizat de o echipa de medici de la Universitatea de medicina din Boston (SUA) pe un grup de 10.500 de subiecti. Astfel, femeile de 1,60 m care au ajuns intr-un timp scurt la 55-62 kg au un risc cu 38% mai mare de a suferi de arsuri la stomac.

DIFERENTE. Cancerul de plamani nu se dezvolta in acelasi mod la femei si barbati, iar oamenii de stiinta banuiesc ca diferenta este cauzata de hormonii estrogeni. Desi, la nivel mondial, numarul deceselor prin cancer de plaman a scazut, la femei se inregistreaza acelasi numar de decese. Explicatia este ca organismul femeilor absoarbe mai multe substante chimice cancerigene din tigari chiar daca fumeaza mai putin decat barbatii. Daca se va dovedi ca estrogenul este cauza principala a acestei diferente, atunci el va putea fi folosit pentru a combate cancerul de plaman.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă