x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

31 Aug 2005   •   00:00
VACCINURI. Ministerul Sanatatii (MS) a decis sa trimita 1.000 de doze de vaccin antihepatitic si 500 antitifoidic pentru imunizarea populatiei din zonele grav afectate de inundatii din judetul Harghita, chiar daca riscul de izbucnire a unei epidemii este relativ mic. Vaccinurile vor fi administrate locuitorilor din Odorheiu Secuiesc si din cateva localitati din jur, respectiv Cristuru Secuiesc, Lupeni, Simionesti, Moraresti si Porumbenii Mari. Potrivit datelor MS, din iunie si pana in prezent au fost vaccinate mai mult de 130.000 de persoane din zonele afectate de inundatii.

FUMAT. Inhalarea fumului unei singure tigari blocheaza timp de 4 ore functionarea ciliilor din mucoasa nazala, au descoperit in premiera cercetatorii francezi. Cilii vibratili actioneaza ca un filtru de autocuratare a tubului respirator. Blocarea ciliilor duce la acumularea de mucus si bacterii, ceea ce favorizeaza infectiile pulmonare.

BACILUL TBC. Omul si bacilul tuberculozei au aceeasi varsta. Potrivit unui studiu al cercetatorilor Institutului Pasteur din Franta, aparut pe site-ul Public Llibrary of Science, bacilii tuberculozei ar exista de aproximativ 3 milioane de ani. Varsta unei specii de bacterii este calculata in functie de diversitatea ei genetica. Cu cat mai multe bacterii din aceeasi specie sunt diferite din punct de vedere genetic, cu atat se poate vorbi de o evolutie mai lunga si, evident, de o varsta mai mare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă