x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

24 Aug 2005   •   00:00
FARMACII. Reprezentantii firmelor care se ocupa de informatizarea farmaciilor sunt in continuare nemultumiti de solutiile oferite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ei spun ca programul Winfarm, pus la dispozitie de catre CNAS, este de ajutor numai pentru eliberarea de retete compensate si gratuite catre Casele judetene. Programul nu rezolva insa problemele de gestionare a stocurilor de medicamente din farmacii, pe cele legate de preturi si nu poate fi folosit la elaborarea directa de medicamente catre pacienti. Cei peste 18 furnizori de softuri si-au exprimat nemultumirea cu privire la ritmul alert de schimbari pe care CNAS le face in regulile de compensare si in nomenclatoarele de medicamente.

EXPERIMENT. Cercetatorii americani din Maryland sunt pe cale de a descoperi un nou tratament pentru reducerea simptomelor Sindromului Respirator Acut Sever (SARS). Tratamentul se afla in stadiul de experiment, avand deja rezultate bune la maimutele testate. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest tratament ar putea preveni raspandirea SARS. Acest sindrom a afectat peste 8.000 de persoane si a facut 800 de victime in intreaga lume.

MASAJ. Oamenii de stiinta de la University of Miami School of Medicine arata ca terapia prin masaj la bebelusii nascuti inainte de termen ii ajuta pe acestia sa ia in greutate. Testele clinice realizate de americani au dus la concluzia ca 5-10 zile de masaj duc la cresterea in greutate prin imbunatatirea tranzitului intestinal. Masajul se face micutului asezat pe burtica, insa presiunea degetelor trebuie sa nu fie prea mare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă