x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

27 Iul 2005   •   00:00
FARMACII. De la 1 august intra in vigoare un nou sistem de eliberare a medicamentelor compensate si gratuite. Astfel, in locul denumirii comerciale, medicul va scrie pe reteta denumirea comuna internationala, iar farmacistul va explica pacientului nivelul de compensare a respectivului produs. Daca bolnavul vrea un medicament de la o treapta de compensare superioara, el va plati diferenta. Pentru inceput, medicii vor prescrie pe vechile formulare, astfel ca un pacient ar putea primi, daca are mai multe boli, trei retete: una compensata 50%, una 90% si alta 100%. Dupa organizarea licitatiei pentru noile formulare, medicii vor prescrie toate produsele pe o singura reteta, indiferent de nivelul de compensare.

PREVENIRE. Zaharul adaugat in cafea sau ceai reduce riscul de ingrasare, arata un studiu danez la care au luat parte 5.200 de barbati. "Daca punem cate doua bucati de zahar de fiecare data in cele 5 sau 6 cafele sau ceaiuri pe care le bem in medie pe zi, riscul de ingrasare este cu 40% mai mic", potrivit prof. Finn Gyntelberg de la clinica de medicina muncii din Spitalul Bispebjerg de la Copenhaga.

TRATAMENT. Cercetatorii de la Imperial College, Londra, au descoperit un tratament bazat pe hormoni naturali, care "pacaleste" foamea. Participantilor la studiu li s-a injectat tratamentul, determinand cresterea nivelului de oxintomodulina din organism, substanta eliberata in mod normal cand suntem satui. Echipa condusa de profesorul Steve Bloom a descoperit ca injectarea medicamentului le permite pacientilor sa slabeasca in medie cu peste 2,5 kg pe luna.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă