x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

20 Apr 2005   •   00:00


  • 21 aprilie 2005
  • Obezitate - Romania - locul trei in Europa

    Tara noastra se afla pe locul al treilea in Europa in ceea ce priveste prevalenta obezitatii. Pe primele doua locuri se situeaza Iugoslavia si Grecia. In Occident se estimeaza ca aproximativ 35% din populatie sufera de obezitate, iar in cazul persoanelor care au depasit varsta de 50 de ani, proportia creste la 50%. Orice forma de obezitate trebuie tratata sub supraveghere medicala, mai ales din cauza implicatiilor pe care le are aceasta afectiune, dar si a posibilelor efecte adverse cauzate de un program de slabire nerational. Un studiu arata ca un program eficient de slabire consta in dieta hipocalorica, activitate fizica si medicatie corespunzatoare.

    POLUARE. Potrivit unui studiu suedez, expunerea prelungita la un nivel ridicat de poluare a aerului mareste considerabil riscurile unei crize cardiace. "Am descoperit ca aceia care isi traiesc viata intr-un mediu poluant, prin comparatie cu cei care traiesc intr-o zona nepoluata, prezinta un risc de a avea o criza cardiaca cu pana la 50% mai mare", a spus directorul studiului, conferentiar Mats Rosenlund. Acesta a subliniat ca poluarea sonora poate fi un factor important.

    CANCER. Doua dintre substantele folosite in compozitia produselor din plastic de uz domestic provoaca schimbari in tesuturile mamare, ceea ce inseamna ca ar putea avea o legatura cu declansarea cancerului la san. Cele doua substante, BPA si BBP, pot parasi recipientele sau folia de plastic si pot patrunde in alimente, mai ales dupa incalzire. Acestea sunt doua substante de tipul hormonilor.

    SANGE. Daca sunteti inclus in grupa O, puteti dona sange oricarei persoane, iar plasma la cel mult 43% din cei care ar avea nevoie. Persoanele din grupa A pot dona sange la 48% din populatie, iar plasma la 83%. Peste 50% din persoane pot beneficia de plasma celor care fac parte din grupa B. In schimb, sangele donat de cei din grupa B este util doar la 12% din persoane. Plasma persoanelor din grupa de sange AB este utila oricarui pacient, dar sangele lor doar pentru 4%.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă