x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

08 Apr 2005   •   00:00

  • 9 aprilie 2005
  • Fiecare mama si copil conteaza. Sub genericul "Fiecare mama si copil conteaza", la Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" a fost organizata o dezbatere intre medici, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale si ai comunitatii in care s-a atras atentia asupra faptului ca sanatatea femeilor si a copiilor nu este o prioritate maxima pentru institutiile nationale. In fiecare an, in lume, aproximativ jumatate de milion de femei mor din cauza problemelor aparute la nastere. Mortalitatea in randul copiilor este ridicata (10,6 milioane de copii pana in 5 ani, anual), 40% dintre ei chiar din prima luna de viata.

    CANABIS. Principala substanta activa din canabis ar putea preveni arteroscleroza, boala care provoaca obstructionarea arterelor, determinand infarcturi sau atacuri cerebrale, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature si citat de AFP. Compusul THC din planta are proprietati antiinflamatorii care ar putea avea un rol benefic in tratarea arterosclerozei. In urma testelor realizate pe soareci, cercetatorii au constatat ca la grupul de rozatoare netratate progresia arterosclerozei s-a dublat, in timp ce la acelea care au primit THC boala a stagnat. Arteroscleroza este responsabila de aproape jumatate din decesele inregistrate in randul populatiei occidentale.

    AJUTOR. Un elicopter sanitar asigura transportul bolnavilor si ranitilor din zonele greu accesibile din partea estica a tarii, Elicopterul, inchiriat de autoritatile iesene de la un intreprinzator bucurestean contra sumei lunare de 800 de milioane de lei, poate interveni la doar cinci minute de la preluarea apelului, poate transporta patru persoane, dintre care doua pe targa. El va deservi judetele Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt, Bacau si Iasi. Finantarea va fi asigurata de casele judetene a asigurarilor de sanatate din cele cinci judete, intrucat o ora de zbor cu elicopterul costa 650 de euro. (Rompres)

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă