x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

05 Apr 2005   •   00:00


  • 5 aprilie 2005
  • Nutritie - Carnea de pui nu e sanatoasa

    In prezent, carnea de pui contine mai multe grasimi decat proteine, cercetatorii considerand ca aceasta nu mai este un aliment sanatos. Din cauza schimbarilor survenite in cresterea pasarilor, carnea de pui contine de trei ori mai multe grasimi decat in urma cu 35 de ani. O pulpa de pui prajita a ajuns sa contina mai multe grasimi decat un hamburger dublu. "In trecut, pasarile erau crescute in curte si se hraneau cu seminte si iarba. Fiziologia noastra este adaptata la hrana crescuta in salbaticie", a spus profesorul Michael Crawford de la Metropolitan University, Londra. El a adaugat ca schimbarea metodelor de crestere a pasarilor este responsabila si ea de raspandirea obezitatii.

    RADIOLOGIE. Sute de echipamente medicale folosite in special in radiologie vor trebui sa fie reevaluate. Directorul Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN), Anton Coroianu, a declarat ca 760 de aparate radiologice vechi ar trebui imbunatatite sau casate. El a mai precizat ca majoritatea acestor aparate nu functioneaza efectiv, ci au primit de la CNCAN o autorizatie pentru a fi doar pastrate. Cei care folosesc aceste aparate in prezent sunt obligati sa ia masuri pana la sfarsitul anului.

    OPERATIE. Medicii de la Spitalul Municipal Timisoara au indepartat un chist hepatic unui baiat in varsta de 15 ani, bolnav de SIDA. Interventia s-a desfasurat in conditii speciale, medicii folosind ochelari de protectie din Statele Unite si cate trei perechi de manusi. Specialistii si personalul medical au lucrat voluntar la acest caz. In prezent, bolnavul a fost izolat intr-un salon care va fi sterilizat si dezinfectat ulterior. Interventia de luni a decurs fara probleme.

    STATISTICI. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 37 de milioane de persoane sufera anual infarcte sau accidente vasculare cerebrale. In fiecare an, 17 milioane de persoane isi pierd viata din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, OMS mai avertizeaza ca peste 600 milioane de oameni au tensiunea arteriala crescuta. In tara noastra, bolile cardiovasculare sunt considerate prima cauza de mortalitate, Romania plasandu-se pe primul loc in Europa.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă