x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Inima, la galop

01 Apr 2005   •   00:00

Bataile inimii sunt reglate de un circuit electric. Cand acesta se intrerupe, preia comanda un sistem de protectie, adica un alt centru situat mai jos de locul intreruperii, insa acest centru de avarie produce batai mai rare ale inimii.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Cand si acest circuit de protectie se defecteaza, comanda contractiilor inimii este relizata de alt centru de avarie. Cu cat centrul de avarie este situat mai jos in cord, cu atat sunt mai putine batai pe minut ale inimii. Doctor Ioana Gheorghiu, medic primar cardiolog la Clinica de cardiologie din Institutul de boli cardiovasculare "C.C. Iliescu" de la Fundeni, spune ca tulburarile cu ritm rapid, dar si cele cu ritm rar sunt rele pentru organism. Electrocardiograma efectuata chiar in momentul tulburarilor de ritm, este decisiva in stabilirea tratamentului si a diagnosticului.

    Reamintim ca extrasistolele, adica bataile in plus aparute pe un cord normal, sanatos, n-au nici o semnificatie si nu necesita terapie. Extrasistolele inregistrate de inima unui om in varsta si cu ceva afectiuni ale cordului trebuie tratate si controlate. Cand atriile nu se mai contracta uniform si cordul bate la frecvente foarte mari, este vorba de fibrilatie atriala. Dar aceste contractii foarte rapide ale atriilor, de exemplu 200 de batai pe minut, nu se transmit la asemenea iuteala si la ventricule, un nod de siguranta filtreaza acest ritm foarte rapid si ventriculele se contracta doar la 100-150 de batai pe minut. Cand acest nod de incetinire a ritmului nu functioneaza si nu filtreaza zbaterea atriilor, se transmit contractiile iuti ale atriilor si la ventricule, care pulseaza haotic si foarte repede, diagnosticul este de fibrilatie atriala paroxistica. Contractiile produc cheaguri si de aceea bolnavii aflati in fibrilatie sunt tratati cu medicamente anticoagulante.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă