x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Injecţii cu ciment în coloană

Injecţii cu ciment în coloană

de Florin Condurateanu    |    29 Aug 2009   •   00:00

Osteoporoza înseamnă pierderea de substanţă osoasă. Deci se deschide uşa fracturilor. Cu alte cuvinte, în osteoporoză moartea celulelor osoase nu este compensată în egală măsură de naşterea altor structuri osoase.



În articolul trecut s-au enumerat riscurile de a se instala osteoporoza. Dintre acestea, menopauza este una din principalele vinovate. Continuă să explice profesorul Andrei Firică, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina. Osteoporoza evoluează rapid în primii doi ani după instalarea menopauzei. Dacă osteoporoza e surprinsă la momentul de început al menopauzei şi se face un tratament corect, se poate lupta eficient cu această pierdere de structură osoasă.

Iată câteva scheme de tratamente ce previn osteoporoza. Sunt recomandate medicamente ce sporesc absorbţia calciului. De asemenea, se folosesc medicamente ce inhibă, ce frânează distrugerea masei osoase. Uneori, osteoporoza atacă şi vertebrele coloanei. Aşa că o femeie de peste 50 de ani se duce în balcon şi vrea să ridice borcanul cu murături. Deodată, simte o fulgerare dureroasă în spate, semn că s-a fisurat sau chiar s-a fracturat o vertebră din cauza osteoporozei. Sunt la modă şi se fac la Clinica de ortopedie din Spitalul Colentina unele proceduri nechirurgicale.

Se poate injecta, în vertebrele fracturate sau tasate din pricina osteoporozei, ciment sau substanţă osoasă. În acest fel, se caută păstrarea înălţimii vertebrei şi a înălţimii discurilor dintre vertebre. Când, prin pierderea de substanţă osoasă, înălţimea vertebrelor şi discurilor se micşorează, apare presiunea din rădăcinile nervoase vertebrale şi implicit se instalează durerea.

Trebuie menţinut integral şi peretele din spate al corpului vertebrei, căci acolo, în spatele acestui perete, se află măduva spinării. Când se sparge peretele vertebrei, este afectată măduva cu instalarea de paralizie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă