x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Întârzierea din stomac

Întârzierea din stomac

de Florin Condurateanu    |    24 Aug 2009   •   00:00

Tot mai multă lume se ia cu mâinile de păr şi se vaită în tonalităţi plângăcioase că nu i se mai lipeşte geană de geană în timpul nopţii şi că se fâţâie prin dormitor sculată din somn de arsuri pe piept, de respiraţie grea din cauza balonării, de tuse rebelă şi de întoarcerea mâncării în gură.

Chinului ăsta medicii i-au dat un nume, reflux gastroesofagian. Adică, spus mai pe şleau, la unii oameni conţinutul stomacului o apucă pe contrasens şi se urcă prin esofag până în cavitatea bucală. În stomac, hrana este prelucrată şi de acizi gastrici, iar dacă alimentele se reîntorc în esofag, mucoasa acestuia nu este prevăzută să facă faţă acidităţii.

Arsuri, râgâieli, disconfort adânc şi, până la urmă, atacarea mucoasei esofagului ce poate derapa şi în cancere. Cei care au reflux gastroesofagian au păţit un necaz. Musculatura care etanşează trecerea esofagului prin diafragmă părăsind toracele şi intrând în abdomen pentru a se uni cu stomacul, ei bine, musculatura acestui sfincter esofagian ca o supapă se relaxează, devine bleagă şi mâncarea ia drumul  invers din stomac până în esofag.
Acum există şi o vină a acestor oameni suferinzi de reflux, şi anume că ei mănâncă mult seara şi se culcă imediat după cină.

Dar iată nişte explicaţii utile privind refluxul gastroesofagian. Îi auzi pe câte unii: "Păi de ce să vină zestrea stomacului înapoi, că eu n-am prea mâncat seara. Am băut doar două beri!". Gura păcătosului adevăr grăieşte. Păi, berea şi vinul favorizează reîntoarcerea conţinutului stomacului prin esofag până în gură. Şi condimentele declanşează acest reflux anormal. După cum şi o serie de alimente sunt puternic stimulatoare de secreţii gastrice. Nu e bine să mănânci alimente prea grase, fiindcă acestea întârzie golirea stomacului. Din pricina alimentelor prea grase mânca­rea stagnează de trei ori mai mult timp în stomac şi este provocat refluxul. Alte amănunte, în articolul următor.

×