Romanul i-a zis strabismului "un ochi la faina, altul la slanina", ochiul a fugit si este deviat de la axa lui. Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca strabismul aparut brusc la un adult trebuie sa-l trimita urgent la oftalmolog, caci e vorba de o neuroviroza, dar si de o posibila tumora, de un accident vascular sau de un traumatism.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
La copil, strabismul la un ochi este mai grav decat la ambii ochi, fiindca micutul se descurca cu ochiul normal si se dezobisnuieste sa vada cu ochiul strabic, se instaleaza astfel ambliopia si, daca nu se intervine cu ochelari si cu recuperare pana la varsta de 6 ani, ochiul e definitiv pierdut. Cand apare strabismul la un sugar, de vina pot fi o atrofie optica, o tumora oculara sau un viciu de refractie. Obligatoriu micutului trebuie sa i se faca un examen de fund de ochi pentru a stabili daca nu exista o leziune organica.
De cele mai multe ori, strabismul apare la varsta de 2-3 ani si cauzat este un viciu de refractie. Miopia da strabism divergent, cu ochii spre exteriorul fetei, iar hipermetropia provoaca strabism convergent, cu ochii deviati spre nas. Cand un ochi fuge, efectul este ca omul cu strabism vede dublu. Obligatoriu, copilul trebuie sa poarte ochelari si sa se supuna exercitiilor de recuperare pe timp de ani lungi, dar inainte de varsta de 6 ani. Prin tratament de lunga durata, copilul de pana la 6 ani se poate vindeca de strabism. Ultima solutie este interventia chirurgicala executata doar dupa varsta de 18 ani. Este o operatie estetica, chirurgul asaza ochii la loc. Daca insa dupa operatie pacientul nu poarta ochelari si nu face in continuare exercitii de recuperare, strabismul revine si ochii deviaza iarasi. Strabismul mic, de mica amploare se corecteaza doar cu ochelari si cu exercitii de recuperare. Strabismul peste 20 de grade deviatie se opereaza.Citește pe Antena3.ro