x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Legumele si fructele previn lesinul

Legumele si fructele previn lesinul

de Liana Hainarosie    |    05 Aug 2005   •   00:00

In ultima perioada, din cauza caldurii, multe persoane sufera lipotimii (lesinuri). Pentru a preveni lipotimiile, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste sa bem multe lichide si sa consumam pepene, caise, piersici, zmeura, rosii, castraveti, ardei gras - fructe si legume care contin multa apa si care satisfac nevoia organismului de hidratare. "De asemenea, fructele si legumele sunt bogate in vitamine si minerale, substante care sunt eliminate de organism prin transpiratie." In ceea ce priveste lichidele, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda consumul de ceaiuri, de compoturi, de citronade naturale. Se pot folosi infuziile din fructe de padure, din ceai verde, in concentratii in functie de preferinte (1 plic de ceai la 1 l sau 1/2 l de apa). Cu efect racoritor este combinatia 1/2 l de apa fierbinte si sucul de la o jumatate de lamaie sau de la o jumatate de portocala, care se bea dupa ce s-a racit apa. De asemenea, sunt indicate sucurile din fructe proaspete. Indiferent care sunt lichidele pe care le consumati, ele trebuie sa depaseasca 1,5 l zilnic. Pentru prevenirea lesinurilor, este foarte important sa limitam timpul de expunere la soare, efortul indelungat in aer liber si sa adoptam o imbracaminte corespunzatoare (haine din bumbac, palarii etc.).

Daca totusi lipotimia nu a putut fi evitata, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda ca urgenta terapeutica acupunctura in anumite zone ale corpului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă