Sunt de acord că piatra la rinichi poate fi o pacoste pe capul unor oameni, care nu poate fi evitată, fiind o dereglare de metabolism la care e greu să intervii.
Totuşi, unii specialişti sunt adepţii unui anume regim alimentar. Alţi specialişti susţin că nu prea ai cum să te păzeşti de o recidivare a colicii renale. Cu alte cuvinte, poţi influenţa într-un anume fel digestia şi metabolizarea unor elemente în organism, pentru a nu ajunge la cristalizarea pietrelor în sistemul rinichilor. Importantă este descoperirea felului pietrelor, a naturii calculilor renali. Unii sunt pe bază de oxalat de calciu, alţii proveniţi din acid uric etc. După ce laboratorul a analizat natura calculilor renali, pe baza căror săruri sunt constituiţi, se poate scrie un îndreptar privind alimentaţia celui care a păţit-o cu pietrele la rinichi. Dacă pietrele la rinichi au fost constituite din oxalat de calciu, pentru a nu recidiva, omul trebuie să evite roşiile, vinetele, ciocolata, abţinându-se şi de la băuturi pe bază de cola, cu cacao sau ceai negru. Nici alimentele bogate în vitamina C nu sunt potrivite, fiindcă oxalatul se află şi în vitamina C. Cei care au avut pietrele la rinichi pe bază de acid uric trebuie să aibă un meniu sărac în carne. Cei care au fost chinuiţi de calculi renali din uraţi vor mânca puţină carne tânără – de viţel, de miel, de ied. Trebuie să se ferească de carnea de vânat şi să-şi pună în farfurie puţine organe la grătar (ficat, rinichi, inimă). De asemenea, cei care au avut calculi renali din uraţi trebuie să mănânce puţine mezeluri, puţine conserve şi să nu facă exces de calciu.
Citește pe Antena3.ro