x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lumina vindeca depresia sezoniera

Lumina vindeca depresia sezoniera

09 Noi 2004   •   00:00

Depresia sezoniera este mai frecventa toamna si iarna, din cauza lipsei de lumina solara. Aceasta tulburare se amelioreaza prin luminoterapie. Cercetatorii canadieni sustin ca in cazul depresiei sezoniere luminoterapia da rezultate similare fluoxetinei, molecula antidepresiva care se gaseste in compozitia unor medicamente prescrise pentru tratarea acestei tulburari.

MAGDA MARINCOVICI

SOLUTIE. In depresiile de sezon, luminoterapia da rezultate mai bune decat medicamentele
TOAMNA SI IARNA. Depresia sezoniera apare o data cu scurtarea zilelor, fenomen specific anotimpului rece. Ea dispare pe masura ce zilele cresc si devin mai luminoase. Depresia sezoniera se manifesta prin simptomele proprii depresiei, dar si printr-o crestere a apetitului pentru alimente grase, dulciuri, precum si printr-o nevoie de a dormi mai mult. Simpto-mele ar putea fi provocate de lipsa luminii, care reduce secretarea de catre creier a serotoninei, substanta responsabila de mentinerea bunei dispozitii.

STUDIU. Cercetatorii de la Universitatea Colombia Britanica din Vancouver au selectat 96 de pacienti suferinzi de depresie sezoniera pe care i-au impartit in doua grupe. Timp de opt saptamani, unei grupe i s-au administrat cate 20 mg de fluoxetina, iar persoanele din cealalta grupa au urmat luminoterapie: zilnic cate 30 de minute de lumina de o anumita intensitate. S-a observat ca un procent egal de persoane din ambele grupe a inregistrat ameliorari. In plus, persoanele carora li s-a administrat fluoxetina au prezentat unele efecte secundare. Doctorul Lam, coordonatorul studiului, este de parere ca cele doua tratamente au aceeasi eficienta si toleranta, iar pacientii au posibilitatea de a opta pentru unul dintre ele. El mai spune ca "este grav ca multe persoane cu depresii sezoniere nu au acces la luminoterapie doar pentru ca medicii nu cunosc acest tratament".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă