x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea, judecată la virgulă

0
Autor: Florin Condurateanu 20 Sep 2009 - 00:00
Mâncarea, judecată la virgulă /stockexpertcom

Nu există staţie de autobuz, nu există peron de gară, nu există piaţă de zarzavat în care să nu existe şi o tarabă cu presă etalată pe ea. Asta este o stare favorabilă, fiindcă românul are ce citi, dar partea proastă este alta: că nu există ziar sau revistă unde cineva să nu-şi dea cu părerea în privinţa regimului alimentar.



Toate grasele, toţi slăbănogii sau burtoşii şi-au lipit pe frunte abţibilduri de nutriţionist şi îşi dau cu părerea despre ce să pui în farfurie. Lucru grav, la pătrat, fiindcă din mâncare se pot naşte cele mai nenorocite boli. Cred că a fi nutriţionist este o ştiinţă, dacă nu cumva chiar o artă, şi ea presupune temeinice reazeme ştiinţifice. Iată câteva consideraţiuni despre regimul alimentar al bolnavului de diabet şi al omului sănătos, expuse de Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu Bucureşti.

Terapia bolnavului de diabet cuprinde trei componente: un regim alimentar potrivit bolii, plus medicamente, plus mişcare şi efort fizic. Omul se află în vârful piramidei trofice. Există pământul ca fundaţie de bază, pe el se aşază regnul vegetal ce constituie hrană pentru animale. Multe dintre animale sunt atacate şi devorate de alte animale numite prădători. Ei bine, din toată această asociere pământ, regn vegetal, animale, omul îşi alege hrana. Dar nu totdeauna ceea ce ne place este şi sănătos. Oamenii sunt omnivori, adică prevăzuţi să mănânce de toate, pentru ca organismul să funcţioneze normal.

Nu există deosebiri mari între regimul alimentar pentru diabetic şi regimul pentru omul sănătos. Diferenţa este că bolnavul de diabet trebuie să înlocuiască hidraţii de carbon cu alimente mai sărace în zaharuri şi cu alimente care eliberează hidraţi de carbon progresiv şi nu brusc. Iată lista de interdicţii pentru bolnavul de diabet. Acestuia i se interzic, în primul rând, zahărul şi produsele zaharoase, adică bomboanele, ciocolata, prăjiturile. Mierea are zahăr 80%, dar o linguriţă de miere la cafea e acceptată, dar o dată pe zi. În cafea şi ceai diabeticul poate pune zaharină şi se acceptă inclusiv aspartamul. Bolnavului de diabet îi sunt interzise făinoasele concentrate, adică biscuiţii, gogoşile, sticksurile, fulgii, produsele de patiserie. Pe lista interdicţiilor în cazul diabetului se află şi băuturile răcoritoare dulci, chiar şi cele care au zero zahăr, deoarece în acestea se află zahăr de la caramelul care le colorează. Sunt interzise pentru diabetic alcoolurile dulci, berea, lichiorul, vermutul, şampania, vinurile de desert. Există fructe dulci care nu sunt recomandate diabeticului: strugurii (chiar 20% zahăr), pepenele galben, perele pergamut, fructele tropicale, cu excepţia citricelor, bananele pătate, portocalele (au 15% zahăr), grapefruit-urile (sub 10%), pepenele roşu (5%), prunele grase. Toate acestea sunt de evitat. Totuşi bolnavul de diabet are voie cu măsură la următoarele fructe: grapefruit, portoca, mere creţeşti, cireşe, căpşuni-urile, caise, dar nu foarte coapte. În general sunt admise fructele mai necoapte, însă în cantitate cântărită. În cazurile de diabet sunt interzise legumele uscate: mazărea, fasolea boabe etc. Dar discuţia va continua.

Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Legende greşite despre splină. În caz de accident grav, chirurgul o ajută să renască

Legende greşite despre splină. În caz de accident grav, chirurgul o ajută să renască
Există în popor unele convingeri greşite despre splină, cum că ea face parte din aparatul digestiv sau că doare adesea. Medicii demontează aceste mituri: splina nu face parte din sistemul digestiv, ci din cel al...

Dr Andrei Constantinovici îți răspunde la 7 întrebări despre implantul dentar

Dr Andrei Constantinovici îți răspunde la 7 întrebări despre implantul dentar
Galerie Foto Implantul dentar este o rădăcină artificială construită din materiale precum titan sau zirconiu și care poate servi drept suport în cadrul unei restaurări protetice pentru a înlocui dinții lipsă. Dr. Andrei Co...

Partenerul are COVID-19: este sigur să faci sex?

Partenerul are COVID-19: este sigur să faci sex?
Odată cu pandemia de COVID-19 și cu toate temerile de expunere la boală, apare o întrebare: există riscul transmiterii coronavirusului SARS CoV-2 prin relații sexuale? Distanțarea socială nu este evidentă...

Oboseală cronică: un test de sânge ar putea detecta acest sindrom

Oboseală cronică: un test de sânge ar putea detecta acest sindrom
Oboseala cronică este o boală greu de identificat. Dar asta se poate schimba în curând. O echipă de la Universitatea Stanford ar fi găsit o modalitate ușoară de a detecta boala: un test de sânge. Persoanele...

Testul de control al astmului bronșic, la copii

Testul de control al astmului bronșic, la copii
Dacă aveți un copil cu astm, știți că uneori poate fi dificil să evaluați simptomele de care suferă, impactul lor asupra vieții de zi cu zi și eficacitatea efectivă a tratamentului. Există un instrument...

5 motive bune pentru a mânca usturoi

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Usturoiul e asociat cu respirația urât mirositoare și cu vampirii. Dar este, de fapt, un adevărat aliment sănătos! Folosit de milenii, face acum obiectul a numeroase studii și continuă să uimească prin...

Aceste alimente anti-îmbătrânire chiar reduc ridurile

Aceste alimente anti-îmbătrânire chiar reduc ridurile
Îmbătrânirea este inevitabilă. Cu toate acestea, nu vrem ca timpul să-și lase amprenta pe pielea noastră. Pete maronii, riduri, laba gâștii - aceste semne, care vin odată cu vârsta, pot fi contracarate cu...

Slăbește „ca la Hollywood”, cu dieta keto a lui Halle Berry!

Slăbește „ca la Hollywood”, cu dieta keto a lui Halle Berry!
În emisiunea ei „PHIT Talks”, Halle Berry și antrenorul ei de atletism, Peter Lee Thomas, au descompus micul dejun keto preferat al actriței. Actrița Halle Berry, în vârstă de 54 de ani, dedică mult timp...

5 metode de a ne accelera metabolismul

5 metode de a ne accelera metabolismul
Galerie Foto Cel mai adesea dăm vina pe un metabolism leneș atunci când nu reușim să slăbim. Puțini știu însă că nu e chiar așa și că sunt cazuri în care dietele nu fac altceva decât să încetinească metabolismul,...

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi

România, printre statele UE cu cei mai mulți farmaciști și stomatologi
România are 90 de farmaciști la 100.000 de locuitori, în anul 2018. Cifra este apropiată de Marea Britanie, și depășește Polonia - 77, Austria - 72 și Germania - 66, potrivit Eurostat. Cel mai mare număr de...

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare

Un vaccin pentru COVID-19 foarte aproape de aprobare
Compania de farmaceutice Janssen, parte a grupului Johnson&Johnson, a început testarea vaccinului împotriva COVID-19 în SUA, pe aproximativ 60.000 de voluntari, anunță Institutul Național pentru Alergii și...
Serviciul de email marketing furnizat de