x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea, judecată la virgulă

0
Autor: Florin Condurateanu 20 Sep 2009 - 00:00
Mâncarea, judecată la virgulă /stockexpertcom

Nu există staţie de autobuz, nu există peron de gară, nu există piaţă de zarzavat în care să nu existe şi o tarabă cu presă etalată pe ea. Asta este o stare favorabilă, fiindcă românul are ce citi, dar partea proastă este alta: că nu există ziar sau revistă unde cineva să nu-şi dea cu părerea în privinţa regimului alimentar.



Toate grasele, toţi slăbănogii sau burtoşii şi-au lipit pe frunte abţibilduri de nutriţionist şi îşi dau cu părerea despre ce să pui în farfurie. Lucru grav, la pătrat, fiindcă din mâncare se pot naşte cele mai nenorocite boli. Cred că a fi nutriţionist este o ştiinţă, dacă nu cumva chiar o artă, şi ea presupune temeinice reazeme ştiinţifice. Iată câteva consideraţiuni despre regimul alimentar al bolnavului de diabet şi al omului sănătos, expuse de Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu Bucureşti.

Terapia bolnavului de diabet cuprinde trei componente: un regim alimentar potrivit bolii, plus medicamente, plus mişcare şi efort fizic. Omul se află în vârful piramidei trofice. Există pământul ca fundaţie de bază, pe el se aşază regnul vegetal ce constituie hrană pentru animale. Multe dintre animale sunt atacate şi devorate de alte animale numite prădători. Ei bine, din toată această asociere pământ, regn vegetal, animale, omul îşi alege hrana. Dar nu totdeauna ceea ce ne place este şi sănătos. Oamenii sunt omnivori, adică prevăzuţi să mănânce de toate, pentru ca organismul să funcţioneze normal.

Nu există deosebiri mari între regimul alimentar pentru diabetic şi regimul pentru omul sănătos. Diferenţa este că bolnavul de diabet trebuie să înlocuiască hidraţii de carbon cu alimente mai sărace în zaharuri şi cu alimente care eliberează hidraţi de carbon progresiv şi nu brusc. Iată lista de interdicţii pentru bolnavul de diabet. Acestuia i se interzic, în primul rând, zahărul şi produsele zaharoase, adică bomboanele, ciocolata, prăjiturile. Mierea are zahăr 80%, dar o linguriţă de miere la cafea e acceptată, dar o dată pe zi. În cafea şi ceai diabeticul poate pune zaharină şi se acceptă inclusiv aspartamul. Bolnavului de diabet îi sunt interzise făinoasele concentrate, adică biscuiţii, gogoşile, sticksurile, fulgii, produsele de patiserie. Pe lista interdicţiilor în cazul diabetului se află şi băuturile răcoritoare dulci, chiar şi cele care au zero zahăr, deoarece în acestea se află zahăr de la caramelul care le colorează. Sunt interzise pentru diabetic alcoolurile dulci, berea, lichiorul, vermutul, şampania, vinurile de desert. Există fructe dulci care nu sunt recomandate diabeticului: strugurii (chiar 20% zahăr), pepenele galben, perele pergamut, fructele tropicale, cu excepţia citricelor, bananele pătate, portocalele (au 15% zahăr), grapefruit-urile (sub 10%), pepenele roşu (5%), prunele grase. Toate acestea sunt de evitat. Totuşi bolnavul de diabet are voie cu măsură la următoarele fructe: grapefruit, portoca, mere creţeşti, cireşe, căpşuni-urile, caise, dar nu foarte coapte. În general sunt admise fructele mai necoapte, însă în cantitate cântărită. În cazurile de diabet sunt interzise legumele uscate: mazărea, fasolea boabe etc. Dar discuţia va continua.

Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021
Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca și Universitatea Oxford, urmează să fie produs în Argentina şi Mexic. Acesta are ca destinaţie ţările din America Latină,...

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit
Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical...

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație
Rusia a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin pentru infecția cu COVID-19. Acesta va fi disponibil pentru populație la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului Naţional al Medicamentului de pe...

Organismul se descurcă doar cu un rinichi

Organismul se descurcă doar cu un rinichi
Dumnezeirea a avut grijă, când a conceput proiectul organismului omenesc, să dimensioneze cu largheţe unele organe şi le-a înzestrat cu rezerve semnificative de capacitate.   Sistemul renal este un...

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...
Serviciul de email marketing furnizat de